Clara Moroni énekesnő életrajz, zenék, előadónevek

Clara Moroni

Clara Moroni énekesnő életrajz, zenék, előadónevek


Clara Moroni énekesnő életrajz


      Clara Moroni (Clara Elena Moroni) olasz énekesnő, producer, zene és dalszerző. 1964 november 3-án született Milánóban. A rock és az italo disco műfajában is énekelt és az eurobeat egyik királynője volt, különböző előadóneveken. A 80-as években italo disco előadók háttérvokáljaként működött közre és a 90-es években több dance project énekhangjaként is hallható volt.


     Már 3 éves korából is vannak felvételek, amelyeken énekelt. Fiatalon tapasztalatokat szerzett milánói punk rock csapatoknál. Clara Moroni a The Arms-ban először dobosként, majd énekesként működött közre, később pedig az I Kubrick-nél. 15 éves korában apjától egy londoni utat kapott karácsonyi ajándékként. Féléves ott tartózkodása során megismerte az új zenei trendeket. Fogtechnikusnak tanult, de 7 évig az olasz operaénekes, Floriani Cavalli tanítványa is volt. Milánói hangstúdiókban háttérénekesként működött.





Clara Moroni italo disco háttérvokálként

 
     Még a 80-as években történt, hogy Giacomo Maiolini a Time Recordstól és Domenico Ricchini (Joe Yellow) egy diszkó klubban felkeresték Clarát. Felajánlották, hogy énekeljen dalokat a Time Records számára. Találkozott Mauro Farina-val és Giuliano Crivellente-vel, az italo disco megteremtőivel és Mauro-tól elsajátította a tánczenei vokál művészetét, amelyet később számos alkalommal hasznosított. 
   A Time Records-nál gyakran volt Elena Ferretti háttérvokálja, Mauro Farina révén pedig a Saifam lemezcégnek énekelt. Clara Moroni háttérvokálként többek között az Atrium, Fred Ventura, vagy a Radiorama néhány dalánál is közreműködött.





Clara Moroni előadónevek az eurobeat zenében


     Az italo disco hi nrg alaphangzású ágában – amelyből később az eurobeat kialakult – először 1988-ban vett részt Mela művésznéven. 1990-ben együtt dolgozott a Black Cars-szal és Clara & Black Cars néven jelent meg lemezük, amelyet még két másik követett a következő két évben.

     Clara Moroni énekesnő más előadónevek által a 90-es évek elején az eurobeat egyik királynője lett és a műfaj csúcsidőszakában sorra jelentek meg lemezei. A legismertebbek közül Virgin-ként 1986-tól, Vanessa néven 1987 és 1996 között, Jenny Kee-ként és Lisa Johnson-ként 1988-tól, Linda Ross-ként 1989-től, Marie Belle-ként és Jilly-ként 1991-től.
   Laurent Newfield zenésszel való együttműködése a Time Recordsnál nagyon gyümölcsözőnek bizonyult. Ilyen volt a Jilly előadónév alatt futó Take A Look In My Heart kislemez, amely az Avex Trax gondozásában jelent meg és Japánban nagyot durrant. Egy interjúban elárulta, hogy sokkal nehezebb az éneklés az eurobeat műfajában az italo disco-hoz képest, a nagy sebesség miatt.
 




   
     A 90-es években is több olasz zenei projectnek besegített énekesként, mint például Copernico – I Believe, Torricana – My Love (mindkettő 1995-ös), de az 1994-től működő Antares olasz eurodance együttesnek is a vokálja volt.
     Clara Moroni több lemezkiadónál is énekelt, majd 1995-ben Laurent Newfield, Andrea Leonardi (Bratt Sinclaire) és ő megalapította a Delta kiadót, amely nagyon sikeresnek bizonyult a Japán piacon és Észak-Európában. Ez évtől az italo fénykorszakában sikeres Ken Laszloval közösen készített néhány dalt (Ken Laszlo duet with Jenny). 
1996-tól az olasz előadó Vasco Rossi-val is együttműködött. 1997-ben San Francisco-ba költözött, ahol 4 évet töltött, de közben különböző csoportokkal az USA-ban és Ausztráliában turnézott. A számos más előadónevek használatával a Clara Morini zenék száma különösen az eurobeat lemezeken növekedett a 2000 utáni évtizedekben is.



Clara Moroni rock dalok


     2003-ban megalapította saját lemezkiadóját a Ten kiadót. 2004-ben megjelent a Ten Worlds lemez, amelyen az elmúlt 10 évben íródott dalai szerepeltek, az alternatív rock stílusában.
    2010-ben a 2HOT4 nevű bandájával készített Bambina Brava című, rock jellegű albumot adta ki lemezcégével. 2012-ben ugyanezzel a címmel jelent meg Clara-tól egy kislemez és videoklip. A Mauro Russo rendezte videoklipet Clara egyik legkedvesebb helyén – amely lakhelye is – a Monza-i parkban vették fel, néhány jelenetet pedig Salento-ban.






     2012 szeptemberében a Sei című új dalát kezdte játszani a rádió. Októberben digitális formában jelent meg Clara Moroni új lemeze, a Sono Quello Che Sono, amelyet 2013 január végén cd-n is kiadtak.
 Az évtized vége felé Christian Piccinelli közreműködésével készült albuma a 10. helyig jutott az olasz rock lemezlistán. 2020 -ban az All Over című kislemezzel visszatért a régi, punkszerű hangzáshoz, amelyek fiatal korában formálták őt.

Kapcsolódó cikk: 
Baby Baby  


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783