Italo disco – A 80-as évek legnépszerűbb diszkóstílusa

Italo Disco - A 80-as évek legnépszerűbb diszkóstílusa

Italo disco – A 80-as évek legnépszerűbb diszkóstílusa



Italo disco zenék és előadók a 80-as évekből


     Italo disco zenék a 80-as években a fénykorán túl levő diszkózenei korszak új hullámát hozták el. Ez egyben új italo disco előadók megjelenésével járt, akik szinte az ismeretlenségből léptek elő. Valaha rengeteg italo disco zenét hallgattam, anélkül, hogy tudatában lettem volna, így hívják ezt a stílust. Ez a hangzás mindig közel állt hozzám és manapság is szívesen hallgatom, bár már kevés előadó alkot ebben a műfajban. Azon kevés stílusok egyike, amelyben – a nagy mennyiségű dalok ellenére – talán nincs is olyan, amely egyáltalán ne tetszene.


Italo disco stílus meghatározása, jellemzői

 
     Az italo disco zene a disco zenére épülő, dallamos, pop és tánczene, egyben az elektronikus tánczene korai formája. A hagyományos disco elemei mellett, több elektronikus hangzást is tartalmaz. A vocoderek, szintetizátorok és dobgépek használata, fülbemászó dallamokkal és angol nyelvű vokállal egészül ki. A legtöbb dal egyszerű szerkezetű, a hagzás a 4/4-es ütemen alapul és a ritmusszekció teljesen elektronikus.





Az italo disco előzményei

 
     A hetvenes évek második felében és végén elterjedt amerikai és európai disco, new wave, synthpop, space disco irányzatok jó termőtalajul szolgáltak egy újfajta stílus keletkezéséül, amely meríthetett ezekből. Az USA-ban a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójára a discozene iránti kereslet hirtelen csökkent, Európában viszont megmaradt. 
Mivel a dollár magas árfolyama miatt az import drága lett, ez lehetőséget jelentett a helyi előadóknak a zenei piacon való befutásra. Ennek az egyik legkreatívabb helye volt Olaszország, ahol az olasz DJ-k folyamatosan új tánczenékkel kísérleteztek. A szintetizátorok, billentyűs hangszerek és dobgépek fejlődése kiszorította a klasszikus hangszereket.


Az italo disco zene kialakulása


     Arra vonatkozólag, hogy pontosan mikortól számíthatjuk az italo disco zene megjelenését, többféle nézőpont létezik. Mindenesetre a hangzás elődei már a hetvenes évek végén megjelentek. Az italo disco stílus létrejöttéhez szorosan kapcsolódik két név, az egyik a Brescia-i születésű Mauro Farina, a másik Giuliano Crivellente. Mauro már gyermekkorában óriási érdeklődéssel fordult a zene felé, Giuliano pedig zongorista volt. 1975-ben találkoztak és innentől fogva együtt dolgoztak, többek között Dalton néven számos popzenét készítettek. 



Mauro Farina
Mauro Farina

 

Az első italo disco mixek és válogatások, italo zenei kiadók 

 
     1979-től került Mauro látóterébe két amerikai alkotó, Patrick Cowley és Bobby Orlando, akiknek energikus zenéi magával ragadták. 1980-tól már több popzenei válogatásalbumon megjelent az Italo előtag, olyan német válogatásalbumokon, mint az Italo Top Hits, vagy az Italo Super Hits. Domenico Ricchini több fedőnéven adott ki lemezeket. 
Sylvi Foster néven az If are you Master c. kislemez és Delanuà néven a Flood / Black Breast kislemez fűződik hozzá, amelyek az első italo disco lemezeknek is tekinthetők 1980-ból. 1981-ben Mauro Farina és Giuliano Crivellente megalapították a S.A.I.F.A.M. céget, majd később számos más olasz lemezkiadó céggel is együttműködtek.

     Nehéz lenne pontosan megállapítani, mikor használták először a stílusra az italo disco kifejezést, de az eredete visszavezethető az olasz disco felvételek Németországi megjelenéséhez. Azoto -tól a Disco fizz lemez 1979-ből, már részben italo disco. Az Amin-Peck 1982-es Girls on me című dalát gyakran emlegetik az első italo sikerek között. 1983-ban jelent meg a The Best Of Italo-Disco válogatásalbum.  
Bernard Mikulski és az általa alapított ZYX lemezkiadó nevéhez fűződik az első Italo Boot Mix kiadása, szintén ebből az évből. Mauro és Giuliano együttműködtek Giacomo Maolini-vel és létrehozták a Time Records-ot, amelyhez a következő években számtalan italo disco siker fűződött. Bernard Mikulski következetesen használta az italo disco jelzést és az olasz zászló színeivel díszített logót a kiadványok megjelentetésekor.

 

Best Of Italo-Disco válogatáslemez 1983
The Best Of Italo-Disco válogatáslemez 1983




Italo disco zenék 1980-1982


     A La Bionda-tól az I Wanna Be Your Lover 1980-ból, félig-meddig italo disco.
    A disco-val és electro-val is kacérkodó Kano nevű trió 1980-as I’m Ready című kislemeze már az italo disco kategóriájába tartozott.
    A már említett, háromtagú  Amin-Peck mellett, olyan italo disco előadók és együttesek tűntek fel 1982-ben, mint Bob Salton, a Dharma, a Steel Mind, vagy a Capricorn.
    A Klein & M.B.O. olasz-amerikai formáció Dirty Talk című lemeze előbb Milánóban, majd az USA-ban jelent meg, nagy sikert aratva. Az ő zenéjükben az italo disco mellett disco és electro hangzások keveredtek.
Megjelent az italo-electro ág, vagy hangzás (lásd Electrodisco) és a spacesynth vonulat.





Italo disco előadók, zenék, slágerek 1983-ban

   
     1983 januárjában jelent meg az a dal, amely villámgyorsan Európa trónjára emelte az italo disco-t, még ott is, ahol egyébként nem rajongtak érte, azaz Nagy-Britanniában. A római születésű Fabio Roscioli, ismertebb nevén Ryan Paris dala, a Dolce Vita számos országban vált slágerré. A belga, francia, portugál, finn és dán listán 1., az osztrák, spanyol, svéd és norvég listán 2., a német, svájci és Dél-Afrika-i listán 3., a brit listán pedig 5. helyezett volt.


 





     Az 1981-ben alakult torinói Righeira duónak is ’83-ban jelent meg a legütősebb zeneszáma, a spanyol nyelvű Vamos A La Playa (Menjünk a strandra). A zene érdekessége, hogy a Spencer-Hill filmzenékből is ismert Carmelo és Michelangelo La Bionda szerezte. Svájcban 1., Hollandiában és Norvégiában 6. helyezést szerzett.
     Ez évben bukkant fel a Fun Fun is, amelynek Happy Station című dala Hollandiában a 4., Németországban a 11. helyig jutott.
     A Baby’s Gang nevezetű project Happy Song c. slágerdalát Ivana Spagna énekelte gyermekekkel.
     A milánói zenész, énekes és producer Aldo Martinelli és az olasz-amerikai énekes, Simona Zanini sikeres együttműködése 1983-ban kezdődött. Több előadónév alatt alkottak, s ezen formációkhoz más-más modelleket használtak a televíziós szereplések alkalmával. Ebben az évben Doctor’s Cat és Martinelli nevek alatt alkottak kelendő lemezeket.

    A Mr. Flagio dala, a Take A Chance vocoder hangokkal és electro ütemekkel tűzdelt zenéje egyedivé tette stílusukat.
     A Bolognában alakult, háromtagú My Mine a Hypnotic Tango című szerzeménnyel robbant be, amely ’84 januárjára a német lista 5. helyére kapaszkodott fel.


 



     A Wish Key milánói stúdióban rögzített Orient Express című dala szintén a legnépszerűbb italo disco zenék közé tartozott. P. Lion első sikerét, a Happy Children-t is ’83-ban adták ki. Roberto Zanetti, azaz Savage első slágere, a Don’t Cry Tonight egész Európában hódított.
   A Samoa Park nevű formáció Mike Oldfield két szerzeményét kötötte össze a Tubular Affair című zenében. A lassabb (95 bpm), mély szintidallamokkal szóló dal, igazi remekmű lett. 1983-ban a másik cikkemben már bemutatott Gazebo az I like Chopin dalával igazi örök dallamot alkotott. A Hipnosis is Olaszországban alakult meg, de ők a spacesynth vonalán haladtak tovább.
     1983 végére az italo disco hulláma - különösen Németországon  és a ZYX kiadón át - elérte egész Európát.


Folytatás: Italo Disco 1984 - A bőség éve



Italo disco zenék lista 1983-ig (válogatás):


RICCHI E. POVERI    Made in Italy    1981
AMIN-PECK    Anxiety    1982
AMIN-PECK    Coda    1982
AMIN-PECK    Girls on me    1982
BOB SALTON    Starknight    1982
CAPRICORN    I need love    1982
DHARMA    Plastic doll    1982
EGO    Theme from E.T.    1982
GARY LOW    You are a danger    1982
KOTO    Chinese revenge    1982
STEEL MIND     Bad passion    1982
AIDA COOPER    Stand back    1983
B.W.H.    Stop    1983
BABY'S GANG    Happy song    1983
BABY'S GANG    Ice cream    1983
BRANDO    Rainy day    1983
CAMARO'S GANG    Ali shuffle    1982
CITY CENTER    Profondo rosso    1983
CARLOS PEREZ    Poco a poco    1983
CASABLANCA    Wonderful train    1983
CHRIS LUIS    The heart of the city    1983
COCKROACH    Get back    1983
CUBE    Concert boy    1983
D.F. & PAM    On the beat    1983
DAN ELLER    Carillon    1983
DEN HARROW     A taste of love    1983
DOCTOR'S CAT    Feel the drive    1983
DOCTOR'S CAT    Watch out!    1983
DUKE LAKE    Do you    1983
DUST MAN    King of the getto    1983
FAXE    Time for changes    1983
FUN FUN    Happy station    1983
GAZUZU    Go go gorilla    1983
HIPNOSIS (HYPNOSIS)    Automatic piano    1983
HIPNOSIS (HYPNOSIS)    Borhaz    1983   (italo disco - spacesynth)
INTERNATIONAL MUSIC SYSTEM    Run away    1983
JOCK HATTLE    Crazy family    1983
JOE YELLOW    Lover to lover    1983
JULES TROPICANA    Come on    1983
KANO    Another life    1983
KANO    Ikeya seki    1983
KLAPTO    Mister game    1983
KOTO    Japanese war game    1983   (italo disco - synthpop)
LOS ANGELES T.F.    Magical body (instrumental version)    1983
LOS ANGELES T.F.    Plastic Paradise    1983
MAGIC MEN    Popcorn    1983
MALCOM AND THE BAD GIRLS    Shoot me    1983
MARK & SPENCER    Stay    1983
MARTINELLI    Voice in the night    1983
MARZIO DANCE    Rap-o-hush (another version)    1983
M-BASIC    Ok. run    1983
MIKE CANNON    Voices in the dark    1983
MR. FLAGIO    Take a chance    1983
MY MINE    Hypnotic tango    1983
P. LION    Happy children    1983
PAUL PAUL    Good times    1983
PHAEAX    Talk about    1983
PHILADELPHIA    T.S.O.P.    1983
RYAN PARIS    Dolce vita    1983
RIGHEIRA    Dinero scratch    1983
RIGHEIRA    Vamos a la playa    1983
SAMOA PARK    Monkey latino    1983
SAMOA PARK    Tubular affair (single version)    1983
SAVAGE    Don't cry tonight    1983
SCOTCH    Penguin's invasion    1983
SKY CREACKERS    You should be dancing    1983
SMILES    N.1,4/Magnetic dance    1983
SPHINX    Bad girl    1983
SPHINX    When I'm in love    1983
STYLÓO    Pretty face     1983
TIME    Shaker shake    1983
VICIO LATINO    ¿Qué me pasa, que me pasa?    1983
VIDEO     Somebody    1983
WISH KEY    Orient express    1983
XENON    Xenon Galaxy    1983


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

4 megjegyzés:

  1. I've been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It's pretty worth enough for me.
    In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did,
    the internet will be much more useful than ever before.
    My webpage: Linden Method Scam

    VálaszTörlés
  2. Hoppá! Jó kis oldal, sok infóval! Köszi a belefektetett munkát.

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783