Jerry Goldsmith életrajz, filmzenék

Jerry Goldsmith életrajz, filmzenék

Jerry Goldsmith életrajz, filmzenék




Jerry Goldsmith életrajz, filmzenék egy régóta tervezett cikk, ugyanis ő egyike azoknak a filmzeneszerzőknek, akikre már gyermekkoromban felfigyeltem. Számos filmben hallottam a zenéjét és mindegyiket egyedinek és különlegesnek találtam. Jó néhány film van, amelyiknek a zenéje szinte összenőtt a történettel. Azt különösen értékeltem benne, hogy a híresebb mozifilmek mellett, kisebb költségvetésű, amolyan videopiacra szánt darabokhoz is vállalt zeneszerzést. 
Ehhez képest szerintem Jerry Goldsmith nem mindig kapott akkora figyelmet, amelyet megérdemelt volna, legalábbis kortársaihoz képest, főleg hazánkban, ahol elég kevesen ismerik. Eredetiségét és utolérhetetlen egyediségét jelzi, hogy műveit 18 alkalommal jelölték Oscar díjra.




Jerry Goldsmith életrajz - A zenei kezdetek


Jerry Goldsmith 1929-ben született Los Angelesben. 6 éves korától kezdte a zongorázást, s 7 évvel később már egy zongoraművész tanította. 1945-ben egy film hatására (amelynek zenéjét Rózsa Miklós szerezte) döntött a zenei pályafutás mellett.
Az 1950-es évek elején a CBS –nél különböző rádióműsorokhoz írt zenéket. Mellette asszisztens és zenei felügyelő volt. Egy évtizeden át dolgozott a társaságnál, melynek során egyik legemlékezetesebb alkotása a The Twilight Zone volt, egy televíziós sorozat zenéje.

1950-ben feleségül vette Sharon Hennagin –t, akivel két évtizeden át együtt maradtak. 1954-től több másik sorozat score –jének elkészítését vállalta, majd a 60-as évek elején a Revue és MGM stúdióknak dolgozott.




Jerry Goldsmith az első filmzenék 50-es, 60-as évek


Az első teljes játékfilmes filmzenéje a Black Patch című  1957-es westernfilmben szólalt meg, amelyet egy másik western és egy fantasztikusabb témájú film noir követett, két évvel később.
A 60-as évek elejétől már számos játékfilm zenéjének megalkotásában működött közre. A Thriller című televíziós sorozat zenéje kapcsán figyelt fel rá Alfred Newman, aki beajánlotta a Universal zenei részlegéhez, amelynek eredményeképp létrejött Az utolsó cowboly filmzenéje 1962-ben. Még elismertebb lett a Freud életéről készült film (Freud: A titkos szenvedély) zenéje ugyanebben az évben, amelyért már Oscarra is jelölték.
További sikeres filmzenék következtek, mint a Rio Conchos (1964), a Fekete-fehér (1965), A kék Max (1966), s további számtalan film, több műfajban, a drámáktól a westernig. A Fekete-fehér –ért, és az 1966-os Homokkavicsok –ért újabb Oscar jelöléseket kapott. 
 
 






1963-tól több ízben együttműködött Franklin J. Schaffner rendezővel, amelynek eredményeképp több világhírű filmmuzsikája megszületett, mint pl. A majmok bolygója (1968), vagy A tábornok (1970). A majmok bolygója különös, avantgárd stílusú zenéjéért jelölték a legjobb eredeti filmzene kategóriában Oscar díjra, és A tábornok –ért is kapott jelölést.



Jerry Goldsmith filmzenék a 70-es években

 

Jerry Goldsmith -nek 4 gyermeke született első házasságából, majd kétévi egyedül élés után, 1972-ben a dalszövegíró és énekesnő Carol Heather Goldsmith –tel kötött házasságot, akitől egy fia született.
Több film zenéjének szerzése mellett 1973-ban a Pillangó, 1974-ben a Kínai negyed, 1975-ben pedig A szél és az oroszlán című filmek aláfestő zenéjéért kapott újabb Oscar jelöléseket. A Kínai negyed című film esetében mindössze 10 nap állt rendelkezésére, hogy összehozza filmscore –t. Ügyesen megoldotta a feladatot, zseniálisan keverve a keleti hangzást és hangszereket a jazz elemeivel.
Az 1976-os Ómen című horror drámai, félelmetes zenéjéért végre megkapta az Oscar díjat. A legjobb eredeti zene mellett a legjobb eredeti filmdalért (Ave satani) is jelölték.
Amikor hozzálátott az Ómen zenéjéhez, a film már javarészt készen állt, így lehetősége volt a jelenetekhez komponálni az aláfestő muzsikát. A sátáni himnuszt pedig egyetlen nap alatt alkotta meg.
A 70-es évek második felében sok, világszerte ismert filmhez szerzett zenét, mint pl. a Kóma (1978), A brazíliai fiúk (1978), vagy A nagy vonatrablás (1979). Emellett ma már klasszikusnak számító sci-fi filmekhez is komponált, mint pl. a Logan futása (1976), A 8. utas: a Halál (1979), vagy a Star Trek: Űrszekerek (1979). 

 



 A 8. utas a halál történet nem annyira vonzott, mint a folytatása, de a sejtelmes filmzenéje annál inkább. Amint fokozatosan feltűnik az űrhajó belseje, s felébrednek az utasok, a közben hallható zene máig bennem él. Mind az előbbi, mind az Űrszekerek esetében a filmesek kedvéért újra kellett dolgoznia az eredeti témát, de az Oscar és Golden Globe jelölések, valamint a kritikai elismerések miatt megérte.



Jerry Goldsmith életrajz, filmzenék a 80-as években


A 80-as években egy halomra való mozi és videofilm zenéjét szerezte, melyek közül a teljesség igénye nélkül említek meg párat. Egyik kedvenc filmemet, a Poltergeist –et már bemutattam a filmes blogomban. A film miatt több másik felkérést is lemondott, de kárpótlásul újabb Oscar jelölést kapott, és 4 évvel később a folytatás zenéjét is megírta.
Több másik horror, így az Ómen 3. része(1982), a Psycho 2. (1983) és a Link a majom (1986) score -ja  is a művei számát gyarapította.

Számos sci-fi –hez szerzett zenét ebben az évtizedben, kezdve a Gyilkos bolygó – Outland –del 1981-ben.  Az 1984-es Gyilkos robotok –nál már a szintetizátor és az elektronikus hangszerek váltották fel a klasszikus hangzást. Az egyébként sikertelen filmben újfajta megoldásokkal kísérletezett a különböző hangzásokkal. 
A Földönkívüli zsaru (1988) esetében ugyanez a tendencia figyelhető meg, amelyben kizárólag szintetizátorok használatával  készített az egyes jelenetekhez és szerepekhez külön témákat. Sajnos a film újravágása miatt Curt Sobel –nek kellett újraírnia a score –t, így ő szerepel a fim zeneszerzőjeként, de az eredeti Goldsmith darabokat 2005-ben kiadták. Több másik sci-fi szerű filmnél is közreműködött, mint az Űrrandevú (1985), a Vérbeli hajsza (1987), vagy a Star Trek V. (1989)
A fantasy világába is elkalandozott zenéivel, a Supergirl (1984) és a Legenda (1985) filmekben. Utóbbi zenéjén fél éven át dolgozott, ám csak az európai moziváltozatokban lehetett hallani, ugyanis az amerikai vetítéseknél a német Tangerine Dream filmzenéje volt az aláfestő muzsika.
Goldsmith az akciófilmek műfajában is maradandót alkotott, melynek egyik legjobb példája a Rambo széria. Számomra különösen a Rambo 2. –től hallható filmscore felejthetetlen, amelytől mindig megborzongok. Ebben már ötvöződik a komolyzene és a 80-as években oly divatos, elektronikus filmzenei hangzás. A 3. résznél ismét változtatva, már „ázsiai” hangzás is fellelhető. A Közép-Amerikában játszódó Tűzvonalban c. akciófilmnél pánsípokat is vegyített az alkotásba.

 



 A 80-as évekbeli kalandfilmek közül az általam igencsak kedvelt Salamon király kincse (1985), valamint a Lionheart: The Children's Crusade (1987) érdemel említést. Nem feledkezhetek meg a Szörnyecskékről (1984) sem, amelynek a 2. része (1990) végén hallható dallamot anno magnóra is rögzítettem videokazettáról. Az emlékmás –nál (1990) annyira lekötött a film, hogy nem is figyeltem a zenére, pedig azt is ő szerezte. Még abban az évben jelent meg az Oroszország ház zenéje is, melyben a jazz és az orosz muzsika keveredik.



Jerry Goldsmith filmzenék a 90-es években


A 90-es évek elején ismét jó pár különböző műfajú filmnek alkotta meg a háttérzenéjét. Ilyen a Lányom nélkül soha (1991), Egy ágyban az ellenséggel (1991), Elemi ösztön (1992), Halhatatlan szerelem (1992), de a jelölések mellett a Medicine Man –hoz (1991) készített hangzást értékelték a legpozitívabban a kritikusok.
Az Elemi ösztön filmzenéjét mind a Golden Globe, mind az Oscar díjra jelölték, az 1993-as Mindent a győzelemért című fildrámához írt score-t pedig számos film trailerjéhez használták fel később. Miközben további Star Trek mozifilmekhez írt háttérzenét – a ’96-oshoz a fiával együtt - több újabb jelölést kapott, Oscar, Golden Globe, vagy éppen Saturn díjakra. Közülük is kiemelkedik a Szigorúan bizalmas (1997), vagy a Mulan (1998) animációs-rajzfilm.
Olyan ismertebb filmeknek is ő szerezte a zenéjét, mint Az árnyék (1994), a Kongó (1995), Az első lovag (1995), a Ragadozók (1996), vagy a misztikus sivatagi kalandfilmek közé tartozó A múmia (1999).




Élete utolsó filmzenéi a 2000-es években


A 2000-es évek elején A pók hálójában (2001), Az utolsó erőd (2001), A rettegés arénája (2001), vagy éppen a Star Trek – Nemezis (2002) című filmekben hallhattuk alkotásait. Zenei hatása kétségtelen a filmzene iparára.
Sokadjára dolgozott együtt Joe Dante filmrendezővel a Bolondos dallamok - Újra bevetésen című félig-meddig élő és animációs film zenéjén 2003-ban. Ekkor már egészségi állapota nagymértékben hanyatlott. Az utolsó munkája az Idővonal volt 2003-ban, de a bonyolult utómunka miatt visszautasították a munkáját, és helyette Brian Tyler alkotását alkalmazták.




Jerry Goldsmith halála


Jerry már a 90-es évek vége óta vastagbélrákban szenvedett. Mindenesetre nem adta fel és a 2000-es években is sorra vállalta a filmzenék komponálását. 2003-ra  „érzékelhetően” romlott az állapota, kevesebb munkát vállalt. 2004-ig egyre több filmes ajánlatot volt kénytelen visszautasítani, nagy alkotóereje ellenére, mert egészségileg egyre gyengült.
2004 elején, a 75. születésnapjára egy koncertet rendeztek, amelyre már nem tudott elmenni, és ez sejtette a hamarosan bekövetkező eseményt. Jerry Goldsmith végül 2004 július 24-én hagyta itt a földi színteret, álmában, s eltávozott a másik világba, amelyől a könyvek írnak. Hatalmas életművével kísérletező és inspiratív zenéivel örökre beírta magát a legnagyobb filmzeneszerzők emlékművébe.
 

Jerry Goldsmith filmzenék lista (tv filmek és sorozatok nélkül)


Black Patch   1957
Face of a Fugitive   1959
City of Fear   1959
Studs Lonigan   1960
The Crimebusters   1962
Az utolsó cowboy (Lonely Are the Brave)   1962
The Spiral Road   1962
Freud: A titkos szenvedély (Freud)   1962
Adrian Messenger listája (The List of Adrian Messenger)   1963
The Stripper   1963
Sasok gyülekezete (A Gathering of Eagles)   1963
Nézzétek a mező liliomait (Lilies of the Field)   1963
Take Her, She's Mine   1963
A díj (The Prize)   1963
Hét májusi nap (Seven Days in May)   1964
Shock Treatment   1964
Fate Is the Hunter   1964
Rio Conchos   1964
A sátán férge (The Satan Bug)   1965
Szemben az árral (In Harm's Way)   1965
Az elrabolt expresszvonat (Von Ryan's Express)   1965
Morituri   1965
Agónia és extázis (The Agony and the Ecstasy)   1965 (közösen Alex North-tal)
Fekete-fehér (A Patch of Blue)   1965
Our Man Flint   1966
The Trouble with Angels   1966
Stagecoach   1966
A kék Max (The Blue Max)   1966
Második lehetőség (Seconds)   1966
Homokkavicsok (The Sand Pebbles)   1966
In Like Flint   1967
Elég gazember (The Flim-Flam Man)   1967
Fegyverek órája (Hour of the Gun)   1967
Sebastian   1968
A majmok bolygója (Planet of the Apes)   1968
A detektív (The Detective)   1968
A bandita - Bandolero! (Bandolero!)   1968
Száz puska - 100 Rifles (100 Rifles)   1969
The Illustrated Man (1969)
The Chairman (1969)
Justine (1969)
A tábornok (Patton)   1970
A pap, a kurtizán és a magányos hős (The Ballad of Cable Hogue)   1970
Tora! Tora! Tora!   1970
The Traveling Executioner   1970
Rio Lobo   1970
The Mephisto Waltz   1971
A majmok bolygója III.: A menekülés (Escape from the Planet of the Apes)   1971
Vad vándorok (Vad csavargók) (Wild Rovers)   1971
Az utolsó megbízatás - The Last Run (The Last Run)   1971
The Culpepper Cattle Co.   1972  (közösen Tom Scott-tal)
A másik (The Other)   1972
Shamus   1973
Ace Eli and Rodger of the Skies   1973
Egy kis indián (One Little Indian)   1973
A don halála (The Don Is Dead)   1973
Pillangó (Papillon)   1973
Kínai negyed (Chinatown)   1974
S*P*Y*S   1974
Ransom   1975
Szöktetés (Breakout)   1975
The Reincarnation of Peter Proud   1975
A szél és az oroszlán (The Wind and the Lion)   1975
Take a Hard Ride   1975
Breakheart-szoros (Breakheart Pass)   1975
The Last Hard Men   1976
Logan futása (Logan's Run)   1976
Ómen (The Omen)   1976
High Velocity   1976
A Cassandra-átjáró (The Cassandra Crossing)   1976
Az ultimátum (Twilight's Last Gleaming)   1977
Szigetek az áramlatban (Islands in the Stream)   1977
MacArthur   1977
Damnation Alley   1977
Kóma (Coma)   1978
Földi űrutazás (Capricorn One)   1978
Omen 2.: Damien (Damien: Omen II)   1978
Rajzás (The Swarm)   1978
A brazíliai fiúk (The Boys from Brazil)   1978
A mágus (Magic)   1978
A nagy vonatrablás (The Great Train Robbery)   1979
A 8. Utas: a Halál (Alien)   1979
Játékosok (Players)   1979
Star Trek: Űrszekerek (Star Trek: The Motion Picture)   1979
Caboblanco   1980
A gyilkos szalamandra (The Salamander)   1981
Ómen 3.: Végső leszámolás (Omen III: The Final Conflict)   1981
Gyilkos bolygó (Outland)   1981
Az utolsó telefonhívás (Raggedy Man)   1981
Éjszakai átkelés (Night Crossing)   1981
Poltergeist - Kopogó szellem (Poltergeist)   1982
A NIMH titka (The Secret of NIMH)   1982
A hadüzenet (The Challenge)   1982
Inchon   1982
Rambo: Első vér (First Blood)   1982
Psycho 2   (Psycho II)   1983
Homályzóna (Twilight Zone: The Movie)   1983
Tűzvonalban (Under Fire)   1983
Lapátra tett férjek (The Lonely Guy)   1984
Szörnyecskék (Gremlins)   1984
Supergirl (1984)
Gyilkos robotok (Runaway)   1984
Pici - Az elveszett legenda titka (Baby: Secret of the Lost Legend)   1985
Rambo 2. (Rambo: First Blood Part II)   1985
Űrrandevú (Explorers)   1985
Legenda (Legend)   1985
Salamon király kincse (King Solomon's Mines)   1985
Link a majom (Link)   1986
Poltergeist 2. – A másik oldal (Poltergeist II: The Other Side)   1986
A legjobb dobás (Hoosiers)   1986
Különös kegyetlenséggel (Extreme Prejudice)   1987
Vérbeli hajsza (Innerspace)   1987
Lionheart   1987
Bérelj zsarut! (Rent-A-Cop)   1988
Rambo 3. (Rambo III)   1988
Gyilkos törvény (Criminal Law)   1988
Földönkívüli zsaru (Alien Nation)   1988  (lecserélték)
Ami sok, az sokk (The 'Burbs)   1989
Leviathan   1989
Warlock (1989)
Star Trek 5. - A végső határ (Star Trek V: The Final Frontier)   1989
Oroszország ház (The Russia House)   1990
Szörnyecskék 2. – Az új falka (Gremlins 2: The New Batch)   1990
Az emlékmás (Total Recall)   1990
Lányom nélkül soha (Not Without My Daughter)   1991
Egy ágyban az ellenséggel (Sleeping with the Enemy)   1991
Mom and Dad Save the World   1991
Medicine Man   1991
Elemi ösztön (Basic Instinct)   1992
Halhatatlan szerelem (Forever Young)   1992
Mr. Baseball (1992)
A szeretet földje (Love Field)   1993
Nyom nélkül (The Vanishing)   1993
Dennis, a komisz (Dennis the Menace)   1993
Mindent a győzelemért! (Rudy)   1993
Hatszoros ölelés (Six Degrees of Separation)   1993
Bűvölet (Malice)   1993
Matiné (Matinee)   1993
Angie   1994
Rossz lányok Bad Girls)   1994
Az árnyék (The Shadow)   1994
Veszélyes vizeken (The River Wild)   1994
I. Q. - A szerelem relatív (I.Q.)   1994
Kongó (Congo)    1995
Az első lovag (First Knight)   1995
Arc (Powder)   1995
Minden gyanú felett (City Hall)   1995
Tűzparancs (Executive Decision)   1996
Láncreakció (Chain Reaction)   1996
Star Trek 8. - Kapcsolatfelvétel (Star Trek: First Contact)   1996  (közösen fiával Joel Goldsmith-szel)
Ragadozók (The Ghost and the Darkness)   1996
Fészkes fenevadak (Fierce Creatures)   1996
Az elnök különgépe (Air Force One)   1997  (közösen Joel McNeely -vel)
Szigorúan bizalmas (L.A. Confidential)   1997
A vadon foglyai (The Edge)   1997
Kísértethajó (Deep Rising)   1998
A szökevény 2. - Életre-halálra (U.S. Marshals)   1998
Chipkatonák (Small Soldiers)   1998
Mulan (1998)
Star Trek 9. – Űrlázadás (Star Trek: Insurrection)   1998
A múmia (The Mummy)   1999
Az átok (The Haunting)   1999
A 13. Harcos (The 13th Warrior)   1999
Árnyék nélkül (Hollow Man)   2000
A pók hálójában (Along Came a Spider)   2001
Az utolsó erőd (The Last Castle)   2001
A rettegés arénája (The Sum of All Fears)   2002
Star Trek – Nemezis (Star Trek: Nemesis)   2002
Bolondos dallamok - Újra bevetésen (Looney Tunes: Back in Action)   2003
Idővonal (Timeline)   2003  (visszautasított)


 
Kapcsolódó cikk: Komolyzenei filmzenék




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783