Ultravox együttes története, zenék, slágerek

Ultravox együttes

Ultravox együttes története, zenék, slágerek



Ultravox együttes története a 70-es évekre nyúlik vissza, és egyike azon csapatoknak, amelyek a 80-as évek elején nagy sikereket értek el a szintipop világában. Őket már szóba hoztam a Szintipop – A kezdetek című cikkben, majd ennek a folytatásaiban is.

A banda a 70-es években alakult Londonban, s az idők során számos tagja volt. Az Ultravox nevet csak 1976-tól használták, előtte más néven szerepeltek, s zenei stílusuk is változott az évek során, de a legnagyobb sikereik a new wave és szintipopos időszakra esnek.





Az Ultravox együttes története – Megalakulása, a kezdeti időszak

 

Az Ultravox hivatalosan 1974-ben alakult meg – elsősorban Dennis Leigh kezdeményezésére – és mivel ő akkoriban a Tiger Lily művésznevet használta, ezen a néven futottak. Bár megjelent egy lemezük 1975-ben, túl sok vizet nem kavartak. 1976-tól aztán Ultravox! -nak hívták magukat (igen, felkiáltójellel). A kezdeti években a zenei stílusuk a punk, new wave és art rock határán mozgott, csak később váltottak a szintipop irányába. Az 1976 és 1979 közötti időszakban több albumuk és kislemezük is készült, de ezek alig közelítették meg a slágerlistákat.




Ultravox slágerek



Már-már úgy tűnt, feloszlik az együttes, hiszen az addigi frontember, John Foxx eltávozott, hogy szólókarrierbe fogjon. De 1979 tavaszán megérkezett Midge Ure, aki a Visage -nek is tagja volt. Nagyjából akkor váltak népszerűbbé, amikor a kanadai Lime duó. 1980-ban adták ki a Vienna című albumot, amely számos ország lemezlistájára kapaszkodott fel, és a briteknél platinalemez lett. A Vienna kislemez pedig a hollandoknál, belgáknál és íreknél is eljutott a slágerlista élére, miközben a briteknél és Új-Zélandon második volt.





 

Az utána következő 4 évben három sikeres nagylemezt is kiadtak, a Rage in Eden (1981) ezüst, a Quartet (1982) és a Lament (1984) aranylemez minősítést kapott hazájukban. A 80-as évek elején a kislemezeik is jól szerepeltek, számomra különösen a szovjet himnusz akkordjaira emlékeztető Hymn emlékezetes 1982-ből, amely a németeknél is igen sikeres volt.

1984-ben a Dancing With Tears In My Eyes című daluk egész Európában tarolt. Az együttes történetének egyik legsikeresebb kislemeze lett, amely máig a 80-as évek legnevesebb szintipop slágerei közé tartozik. Nekem abból az évből még a Love's Great Adventure van meg videoklipen, amely egyfajta Indiana Jones paródia és a 12. volt a brit kislemezlistán.





 
Mindent összevetve, a 80-as évek elején 7 albumuk és 10 kislemezük került a Top 10 közé a brit listán, ami szép teljesítmény. Bár a legtöbben főleg a 3 nagy slágerüket ismerik, számos kisebb sikert elért szerzeményük volt, mint pl. a The Thin Wall, The Voice (1981), Reap The Wind (1982), vagy éppen a Visions In Blue (1983).

1984 után ismét változott az Ultravox felállása, majd az 1986-os U-VOX album elkészülte után Midge Ure is távozott. Ebben az 1987-ig tartó időszakban még néhány mérsékelt sikert értek el, majd leálltak.




Ultravox együttes története, zenék 1992-től



1992-ben - a techno, dance, house évében - újra színre léptek és a Vienna című slágerüket is újradolgozták. Az új Ultravox -ban az eredeti tagok közül Billy Curie szerezte meg a névviseleti jogot, de új énekessel (és gitárossal) készítette az újabb lemezeket, mint pl. az 1994-es Ingenuity album. 1992 és 1995 között megjelent néhány újabb kislemezük is ám ezekre csak kevés figyelem vetült a közönség részéről, így ismét leálltak.

A 2000-es évek vége felé megint összejött a régi csapat és 2009 tavaszán újra turnéztak. 2010-ben került kiadásra a Return To Eden nagylemez, majd a következő két évben néhány kislemez is. Ebben az évtizedben a synthwave zenék népszerűvé válásával, a 80-as évek retro hangulata is visszatért, kedvező előjelként.
2012-ben jelent meg a Brilliant című album, amely már számos ország listáján szerepelt és a brit listán a 21. helyet érte el, ami a 90-es évekbeli hullámvölgyüket követően sikeresnek mondható. A lemezen csaknem két évig dolgoztak, a klasszikus hangzás megmaradt, de a kor hangulatához igazodva.
A 2010-es évek vége felé néhány remix lemez jelent meg az Ultravox együttes dalaiból. 2020-ban a Herr X / Alles Klar, és a következő évben egy live lemez '77 -es felvételekből.

Hasonló cikk: Joy együttes
 
 
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2015 - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

 

3 megjegyzés:

  1. Jó kis munka.

    Egy apró korrekció: az uccsó albumuk címe "Brilliant", nem "Brylliant" (sőt, a tipográfia miatt tulajdonképpen "Brill!ant"...)

    VálaszTörlés
  2. pedig nekem a regi punk idoszak termekei jonnek be. anno a 80-as evekben asszem a hahaha volt meg nekem kazettan, de lehet, hogy a vienna is? szerettem. a szintipopos reszt mar nem.

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783