Relaxációs és meditációs zenék, lemezek

Relaxációs zenék és meditációs zenék, lemezek

Relaxációs és meditációs zenék, lemezek


Relaxációs zenék és meditációs zenék


     A relaxációs és meditációs zenék eredete távoli időkbe nyúlik vissza. Már az ősi népcsoportok is használtak különböző hangokat az ellazulásra és tudatállapotuk megváltoztatására. Később az ókori civilizációk következtek és az igény ezek iránt a zenék iránt napjainkig megmaradt.



     Bár a legtöbb helyen nem különböztetik meg a relaxációs zenéket és a meditációs zenéket, a két forma nem pontosan ugyanazt takarja. A relaxációs zenék jellegükből eredően arra szolgálnak, hogy elősegítsék az ellazulást és a pihenést, míg a meditációs zenék inkább tudatmódosító hatással bírnak. Tudatmódosítás alatt nem feltétlen valami transzállapot értendő, hanem összpontosítás, vallási áhítat és vizualizációt elősegítő tudati hatások létrehozása is.






Meditációs zenék és relaxációs zenék típusai


     Az ilyen jellegű zenék egyik típusa a természet hangjaiból összeállított kompozíciók, mint pl. őserdő, óceán, patak, madárfütty, s egyéb eredeti hangok.
     A másik, régi típus a különböző vallási és meditációs zenék csoportja, mint például a zen meditációs zenék, a tibeti meditációs zenék, vagy az indiai szitár hangja.
   Ezek megjelennek a new age zenei hangzásában, valamint a world music stílusú lemezeken.


    A következő csoport a zeneszerzők, vagy együttesek által alkotott relaxációs zenék, amelyek a 20. századtól jellemzőek.
     A relaxációs zenék több zenei műfajban megjelennek. A legjellemzőbb előfordulása a már említetteken kívül az ambient, chill out, lounge és ezek különböző változatai, de más stílusokban kísérőként is megjelenhet.
 






Relaxációs lemezek és meditációs lemezek


     A relaxációs zenék iránti igény a korral semmit sem csökkent, sőt az új évezredben bizonyos szempontból növekedett is, amire jó példa a meditációs klipek számának növekedése.
    A különböző meditációs technikáknak, mint a keleti meditációk és a vizualizációt használó módszereknek, mint pl. az agykontroll, külön cd-k is készülnek. Ezeket a lemezeket az ellazulás mellett, gyógyító célzattal is készítik. Az energiaközpontjainkra ható csakrazenék iránt is nagy az érdeklődés.
Korunk rohanó világában ezek a zeneművek felértékelődnek és komoly igény mutatkozik irántuk. A cd-k mellett DVD-k is készülnek, sőt filmek is e zenei témakörökben. Erre jó példa az 1992-es Baraka című film, amelynek során az egész Földet bejárhatjuk, a különböző földrészek jellegzetes népeinek hipnotikus hangszereit hallva közben.
 


Meditációs és relaxációs zenék letöltés


Relaxációs zenék letöltése ingyen: Relaxációs zenék
Meditációs zenék letöltése ingyen 1.: Meditációs zenék 1.
Meditációs zenék letöltése ingyen 2.: Meditációs zenék 2.


Kapcsolódó oldalak:

Ambient a filmzenében
Ambient más stílusokkal

Pánsíp zene
Gitár Trance



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

1 megjegyzés:

  1. you also can do meditation with beautiful meditation music from this site http://freemusicdownloads.world

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783