Elena Ferretti énekesnő életrajz, előadónevek, dalok

Elena Ferretti

Elena Ferretti énekesnő életrajz, előadónevek, dalok


Elena Ferretti énekesnő életrajz, előadónevek


      Elena Ferretti énekesnő 1960-ban született Olaszországban, San Donato Milanese-ben. Számos művészneve közül a 80-as években a Rose és a Sophie volt a legismertebb. Akkoriban az italo disco, majd a 90-es évektől az eurobeat műfajában énekelt. Számos italo disco producerrel működött együtt, úgymint Giancarlo Pasquini, Mauro Farina, Sergio Dall'Ora és Giacomo Maiolini
   Sokat dolgozott együtt Clara Moroni-val háttérvokálként, sőt ketten alkották a Gipsy And Queen nevű eurobeat formációt. Clara Moroni barátnőjeként sok dalát szerezte Elenának. Alessandra Mirka Gatti (Domino) pedig már iskoláskora óta a barátnője. Ferretti a 80-as években az 1984-ben italo vonalon feltűnő Alberto Carpaniego (Albert One) barátnője volt.


Elena Ferretti dalok énekesnőként


     Elena Ferretti első jegyzett közreműködése énekesnőként a Firefly nevű olasz diszkócsapatban volt, mégpedig annak 1982-es Firefly 3 című albumánál. 1983-ban a Torias néven futó projekt egyetlen ‎Ay-O Mexico című kislemezénél működött közre. Miközben a Firefly Stay (No Time) / Feel Alright kislemezénél is énekelt, Elena Ferrettinek 1984-ben megjelent első szólólemeze Veronique előadónéven. A Dream On Violin című italo disco kislemezt egy évvel később még a Night Style követte ugyanezen az előadónéven.






     1984-ben jelent meg a sikeres Magic Carillon is, amelynél először használta a Rose nevet, de a vokál Stefania Dal Pino-hoz fűződik. Rose-ként a Fairy-tale volt a második lemeze 1985-ben, majd ezt számos más követte. Együttműködött a Radiorama-val is a Vampires lemeznél 1986-ban.




Elena Ferretti - Sophie zenék, dalok, lemezek


     Elena Ferretti énekesnő egyik legsikeresebb művészneve volt Sophie. Ugyanezen név alatt 1986-87-ben Christina Sartori is megbújt (a 2. kislemez az ő vokálja). 1989-ben jelent meg Sophie néven a sikeres dalokat tartalmazó My World album. A My World, a Soft Time és a Face To Face kislemezen is kiadásra került. A 80-as évtized végén az italo stílus hanyatló ágban volt, de az eurobeat kezdett befutni. 
  Az évben kiadásra került a hangzásilag több stílust is megjelenítő Tales To Tell album. Később a Sophie lemezeken más is énekelte a vokált, például a ’90-es Tell Me Why dalnál Claire Newfield. A 90-es években két újabb album következett és számos kislemez az eurobeat stílusában. Ezek közül az egyik kedvencem a ’92-es Treat Me Right, amelyet éppen a Tinédzser Kívánságműsorban sikerült rögzítenem anno a Danubiuson. A 90-es években Clara Moroni is számos alkalommal volt Sophie vokálja.






Elena Ferretti dalok más előadóneveken


     Részt vett a Macho Gang és a Chip Chip  projektek lemezein is. Elena Ferretti énekesnő a 90-es évektől rengeteg előadónéven bukkant fel az eurobeat műfajában. Alexis-ként több kiváló dala volt és Victoria-ként is (ld. Szuperdiszkó – Eurobeat slágerek), de Valentina és Helena neveken is számos maradandó alkotása született eme műfajban.
     A 2000-es években fellépett az Igor Cantarini Band zenekarral és Mickey Ferrara-val is énekelt néhány duettet.
     2009-ben jelent meg a Super Eurobeat presents Valentina: Special Collection album, amely tartalmazta Valentina slágereit.
     Elena Ferretti olasz népdal lemezeket is megjelentetett, a Pagate Blu –t (2009) és a Le Ibera Schiave –t (2011).

2020 -ban a The Voice Senior Italy versenyen a 2. helyezést érte el. Időközben saját neve alatt is megjelentek eurobeat kislemezek, mint a Lady Shy (2020), és az Easy Game (2021).

 

Kapcsolódó cikk: Baby Baby, Leonie Gane


Elena Ferretti letöltés: Elena Ferretti Best



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

7 megjegyzés:

  1. annyit azért pontosítanék, hogy a Sophie dalok kislemezen soha nem jelentek meg, viszont maxi lemezen annál inkább.
    a

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, többnyire maxi lemezen, a My world, a Soft time és a Tell me why kislemezen is.

      Törlés
  2. Nagyon érdekes ez a diszkográfia, bár néhány helyen kicsit zavaros... jó lenne javítani.

    "Elena Ferrettinek 1984-ben megjelent első szólólemeze Veronique előadónéven. A Dream on violin című italo disco kislemezt egy évvel később még a Night Style követte ugyanezen az előadónéven. 1984-ben jelent meg a sikeres Magic Carillon is, amelynél először használta a Rose nevet, de a vokál Stefania Dal Pino-hoz fűződik." - Most akkor a "Rose: Magic Carillion" Elena Ferretti dala(lemeze) volt vagy Stefania Dal Pino-é? Ha utóbbié, akkor mi köze Ferretti kisasszonyhoz?

    " Elena Ferretti énekesnő egyik legsikeresebb művészneve volt Sophie. Ugyanezen név alatt 1986-87-ben Christina Sartori is megbújt (a 2. kislemez az ő vokálja)." - És mi a második kislemez? :)


    Amúgy nekem az "I wanna be your love" c. dal a kedvencem Rose-tól, az gyakorlatilag az italodisco definíciója! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó kérdések. A Rose nevet Elena Ferretti használta, ezért az ő lemeze, de az adott dalnál a vokált Stefania Dal Pino énekelte.
      A Sophie művésznevet 1986-87-ben Christina Sartori használta, de az első lemezen (Broken tale) Rose-t tüntetik fel, máshol Elisabetta Pancera-t vokálként. A második lemez a Same, ezen már Christina Sartori a vokál.
      Az I wanna be your love valóban szuper dal.

      Törlés
    2. Úristen, de bonyolult :) Köszi!

      Törlés
  3. emberek ezt a sok baromságot amit össze hordtok. Robert Zanettivel megbeszéltem ezeket. A Magic C. Fairy Tale és az I wanna be... Rose neven megjelent Stefania DAL PINO névén felénekelt számok. A Rose név egy idea amelyet Robyx neven levédetett Roberto Z. Mikor nem akart tovább dolgozni a két olasz akkor a művésznév maradt viszont csak későbbiekben jelent meg Elena által dalolt ilyen lemez. Elenanak a legnagyobb baja az maradt hogy ide is oda is kicsit álnevek értelmetlenül ide oda...soha nem maradt egy maradandó név az emberekben és egy komoly dal sem. A mágikus harangok viszont egy örökzöld disco dal maradt.

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783