Romantikus zenék, filmzenék válogatás, lista, slágerek

Romantikus zenék

Romantikus zenék válogatás, lista, filmben, popzenében



Romantikus zenék válogatás


  A romantikus zenék eredete visszavezethető a 19. századi klasszikus zenékhez. Napjainkban többségében a lágyabb és lassabb hangvételű és/vagy szerelmi témájú dalokat és zenéket értjük alatta. Nem vállalkozom arra, hogy a zenei történelem legtöbb romantikus daláról írjak – nem is szólva arról, hogy ez, mint kategória, nincs is elkülönítve – ehelyett az általam is ismert romantikus témájú zenéket veszem sorra. Nagyon nehéz így emlékezetből összegyűjteni ezeket, de megteszem, amit lehet, így egy romantikus zenék válogatás ez a cikk, filmekből, popzenéből és más stílusokból.
 


Romantikus filmzenék válogatás


 A romantikus filmzenéknek se szeri, se száma, jó néhányukról már írtam régebbi filmzenei cikkeimben, például a Filmzenék – Aláfestő zenék bejegyzésben, több, mint 3 évvel ezelőtt.
 Az 1968-as Rómeó és Júlia című film dala a legszebb romantikus filmzenék közé tartozik. A film zenéje Nino Rota nevéhez fűződik, de akkoriban több előadó és zeneszerző is elénekelte, vagy újrakomponálta. A legsikeresebb Henri Mancini változata volt, amelyik ’69 nyarán két hétig vezette az amerikai Billboard listáját. De Engelbert Humperdinck változata, A Time Fo Us is népszerű volt, hazánkban is gyakran játszották.
 



  A Love Story zenéjéért 1970-ben Francis Lai elnyerte a legjobb filmzenéért járó Oscar díjat. Francis Lai albuma a 2. volt a Billboard –on, és a (Where Do I Begin) Love Story dal Andy Williams előadásában ugyanitt a 9., Angliában a 4. helyezést érte el. Máig ez az egyik legismertebb romantikus zene klasszikus.
 Az 1982-es Szárnyas fejvadász című film szerelmi témája Vangelis alkotása, és immáron az örökzöldek közé tartozik. A Tövismadarak című filmsorozat muzsikáját Henry Mancini szerezte, és a Thorn Birds Love Theme, illetve a Maggie’s Theme a legcsodálatosabb romantikus filmzenék közé tartozik.
 
 

Romantikus filmzenék 80-as évek

 
 1986-ban az amerikai Berlin nevezetű együttes, legnagyobb sikerét érte el a Take Me Breath Away című dallal (Lásd: Filmzenék 1985-86), ami ma már örökzöld romantikus sláger. Amellett, hogy a legjobb eredeti filmdalként Oscar díjat kapott, első lett a Billboard –on, Hollandiában, Írországban, az Egyesült Királyságban és Belgiumban is. 
  Akkoriban ez a dal (és persze a videoklip) összefűződött a harci repülőgépes akciófilm, a Top Gun című mozi főszereplői, Tom Cruise és Kelly McGillis filmbeli kapcsolatával. Van még jó néhány romantikus filmzene, de idő, hely és személyes élmények híján, lépjünk tovább.



Lágy romantikus zenék - Romantikus lassú zenék, popzenék és dalok


 Romantikus lassú zenék a popzenében rengetegen vannak, s amellett, hogy melyikből lett romantikus sláger, teljesen szubjektív, kit mely dalok fogtak meg a leginkább.  Roger Meno egyik legnépszerűbb italo disco dala volt 1985-ben az I Find The Way. Jayne Collins –tól az If You Ever Had A Broken Heart című 1985-ös dalt csak néhány éve ismertem meg, de azonnal elvarázsolt.






  A Bad Boys Blue együttes I Wanna Hear Your Heartbeat című dala talán kicsit gyorsabb tempójú annál, hogy romantikus popzenének nevezzük, de a témája és a dallama miatt idevettem. A nálunk feldolgozásaiban is nagyon népszerű Balatoni nyár pedig a KFT 1986-os szerzeménye, s szintén romantikus sláger jelzővel lehet illetni
 Egyébként az 1986-os évből számos romantikus popsláger származik. Ilyen például a svájci Double duótól a The captain of her heart, amely Olaszországban anno a 3. helyig jutott, de pl. az amerikai Billboard –on is jól szerepelt. S hát nem hagyhatom ki az akkor tizenéves Glenn Medeiros bombaslágerét, a Nothing's Gonna Change My Love For You –t, amely a ’86-os évben az egyik legsikeresebb romantikus zene volt. Hatalmas példányszámban adták el, 4 országban is aranylemez lett, és 5 országban 1. helyezett. 

Ha a lágy romantikus zenék között tallózunk, Sandrától a One More Night vérbeli lassú dal, 1990-ben a 31. volt Németországban. Az eurodance –ben sikeres Fun Factory a 90-es évek közepén lassabb tempóra váltott, az egyik ilyen ismertebb dala volt az I Love You 1995-96-ból.

 DJ Dado és Michelle Weeks közös dala 1997-ből a Give Me Love. Ez a dream trance dal Olaszországban az első helyig menetelt. Bár a Game Of Love nem lett sláger, az X-Perience egyik legszebb lassú dala 1998-ból.



Romantikus zene ambient, downtempo stílusban


 
 Az ismertebb lágy romantikus zenék nem korlátozódnak a popzenére, számos relaxációs zenében, ambient és downtempo muzsikák lettek közkedveltek az idők során. Míg a 70-es 80-as években főleg a romantikus filmzenék sorában is alkotó Vangelis zenéjében voltak fellelhetőek, a 90-es évektől számos előadó adott elő ezekben a stílusokban romantikus zenéket.
  Az Enigma misztikus zenéiben számos alkalommal felbukkan az erotika és a romantika, az egyik ilyen kislemez volt az 1999-es Gravity of love. A Schiller különleges zenéje pedig ötvözi a downtempót és az ambient-et, a trance –szel. Több, hihetetlenül szép, lágy, elbűvölő zene fűződik ehhez a névhez. 2001-ből a Heppner -rel közös Dream of you ilyen, és 2003-ból a Milla Mar által énekelt Liebe igazi élmény. A Kim Sanders –szel közös Let Me Love You szintén az ambient romantikus zenékhez sorolandó.








Hirtelenjében ennyi jutott eszembe, de ahány ember, annyi kedvenc, mindenesetre remélem, sikerült egy kis összefoglalót, illetve kedvet csinálni a romantikus zenékhez.


Romantikus zenék lista (válogatás)


Nino Rota - Romeo & Juliet   1968   style: soundtrack
Engelbert Humperdinck - A Time for Us   1969   style: ballad
Henry Mancini - Love Theme From Romeo & Juliet   1969   style: theme, classical
Francis Lai - Theme From Love Story   1970   style: soundtrack
Andy Williams - a (Where Do I Begin) Love Story   1971   style: ballad
Vangelis - The Tao of Love   1979   style: ambient
Ennio Morricone - The First Love   1982   style: soundtrack, contemporary
Vangelis - Love Theme From "Blade Runner"   1982   style: ambient, soundtrack
Henry Mancini - Thorn Birds Love Theme   1983   style: soundtrack
Kitaro - Cosmic Love   1984   style: ambient
Roger Meno - I Find The Way   1985   style: italo disco
Jayne Collins - If You Ever Had A Broken Heart   1985   style: pop
Modern Talking - Theres Too Much Blue In Missing You   1985   style: pop
Bad Boys Blue - I Wanna Hear Your Heartbeat   1986   style: disco, synthpop
Berlin – Take Me Breath Away   1986   style: pop, synthpop, soundtrack
Double - The Captain Of Her Heart   1986   style: pop
Glenn Medeiros - Nothing's Gonna Change My Love For You   1986   style: pop
KFT - Balatoni nyár   1986   style: pop, new wave
New Romance - You're My First Love (Head Over Heels)   1987   style: italo disco, synthpop
Cora - In The Name Of Love   1989   style: pop
Angelo Badalamenti - Love Theme From Twin Peaks   1990   style: soundtrack
Sandra – One More Night   1990   style: pop
Fun Factory - I Love You   1995   style: pop
Mo-Do - Für Dich, My Love   1995   style: pop
Dj Dado vs. Michelle Weeks - Give Me Love   1997   style: dream trance
Gheorghe Zamfir - Theme From Love Story  1997   style: classical, pan's pipes
X-Perience - Game Of Love   1998   style: pop
Enigma - Gravity Of Love   1999   style: downtempo
ATB – First Love   2000   style: ambient
Splash - Maradj még   2000   style: pop
Schiller mit Heppner - Dream Of You   2001   style: trance, ambient
Groove Coverage - Only Love   2002   style: pop
Nalin Inc. - I Love You   2003   style: downtempo
Schiller – Liebe   2003   style: pop, downtempo
Baby Gabi & Lányi Lala - Őrült szerelem (Noisemaker remix)   2004   style: pop
Enigma - Invisible Love   2006   style: ambient, downtempo
Sandra - The Art Of Love   2007   style: pop
Schiller mit Kim Sanders - Let Me Love You   2008   style: pop, ambient



Ha tetszett, oszd meg másokkal is!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783