Cappella együttes tagjai, dalok, eurodance slágerek

Cappella együttes

Cappella együttes tagjai, dalok, eurodance slágerek




      Cappella együttes a 90-es évek eurodance korszakának egyik legsikeresebb csapata volt. Azonban zenei stílusuk túlmutatott az eurodance keretein. A legnépszerűbb olasz zenei formációk egyike, amely meghódította Európa táncklubjait. A nevét azonban két p -vel kell írni, tehát nem Capella együttes, mint oly sokan írják az interneten.
 



Cappella együttes tagjai, története





A Cappella együttes megalakulása és első időszaka



    
A Cappella együttes létrehozása elsősorban az olasz Gianfranco Bortolotti producer nevéhez fűződik, aki számos más sikeres formáció elindításában is részt vett a 80-as évek végén és a 90-es években. Mellette Diego Leoni, Pieradis Rossini és Stefano Lanzini is részt vett a munkában. Az 1987-ben létrejött Cappella neve az olasz freskókra és kápolnákra utalt. Az együttes énekese Ettore Foresti volt.



     A Cappella együttes bemutatkozása a Bauhaus / Push The Beat című alkotás volt, amely sikerrel futott Európa zenei klubjaiban és felkerült a brit kislemez listára is. Mindez 1988-ban történt és egy év múlva kiadásra került a house és new beat jellegű Heylom Halib, mintegy jelezve az olasz house népszerűsödését. Ez a dal már a 11. helyezést érte el a brit listán. Ebben az évben a House Energy Revenge kislemez is a listára került.


Cappella - Heylom Halib album
Cappella - Heylom Halib album


     1990-ben Bortolotti vezérletével rögzítették az első Cappella albumot. Az újabb kislemezek, mint a Get Out Of My Case (1990),  vagy az Everybody Listen To It (1990) már nem keltettek akkora figyelmet, csak a ’91-es Everybody került ismét az említett listára.
     Ekkoriban a legnépszerűbb zenei műfajok körében változás volt, nekik is fejlődniük kellett. 1992-ben következett a Loleatta Holloway által énekelt, saját 80-as sikeréből származó, technósabbra sikeredett Take Me Away. Ezt a kislemezt újra kedvező fogadtatás kísérte, a brit listán 25. lett.  

 



Cappella – U got 2 let the music – eurodance sikerek



    
A Cappella együttes történetének legnagyobb emelkedése a ’93-as év volt. Kezdődött a U Got To Know című dallal, amely a Siouxsie and the Banshees egy régi művének a dallamára épült. Ez a zene már számos listára felkerült, a németeknél a 21. helyig jutott, és a brit listán elérte a 6. helyet. 1993-ban Gianfranco Bortolotti két tagot hozott a Cappella együttesbe. Rodney Bishop-ot, a londoni rappert, aki korábban a Positive Gang tagja volt és Kelly Overett -et Ipswitch-ből, énekesnőnek, aki az SL2-vel működött együtt régebben.

     Jól emlékszem 1993 őszére, amikor egy rendkívül ismerős dallammal bukkantak fel. Az U Got 2 Let The Music az Alphaville ’84-es Sounds like a melody című szerzeményének vezérmotívumára épült fel, mely régebben a 80-as évtized legjobb szintipopjai sorába tartozott. Ez a kislemez aztán elindult hódító útjára, s a táncklubok után fokozatosan meghódította az európai lemezlistákat is. A Cappella az U Got 2 Let The Music-kal a briteknél ezüst, az osztrákoknál arany és a németeknél platina minősítést ért el az eladott példányszámok után. Hollandiában 9., hazájában, Olaszországban 8., Németországban 3., a briteknél 2., Svájcban, a finneknél és Ausztriában pedig 1. helyezett lett. 







     Talán az U Got 2 Let The Music-nak köszönhető, hogy a Cappella együttes dalai iránti érdeklődés megtöbbszöröződött és a ’94-ben megjelent Move On Baby kislemez csaknem akkora sikert futott be. Ez csak a németeknél lett aranylemez – és negyedik – de a brit listán 7., az olaszon és az osztrákon 3., Finnországban, Svájcban és Hollandiában 1. volt. Ebben az évben adták ki az U Got 2 Know albumot, amely az egyik lesikeresebb eurodance album lett. Németországban első helyezett volt az albumlistán és a brit szigeten elérte az aranylemez minősítést.
     A Cappella együttes ebben az évben sorra termelte a jobbnál jobb eurodance zenéket. Az albumon olyan nagyszerű dalok voltak hallhatóak, mint a Shake Your Body, a The Big Beat, vagy az italodance hangzású What I Gotta Do. A nyárra jött az egyedi hangzású U & Me, amely tarolt a diszkókban és a kislemezlistákon is remekül szerepelt. A legjobb helyezéseit Olaszországban (4.), Hollandiában (3.) és Finnországban (1.) érte el. Őszre a Move It Up vált a diszkóklubok kedvencévé.
     Kelly Overett -et menesztették az együttesből, kiderült, hogy a Cappella nagy slágereinek énekhangja más felvételekből származott. Ennek ellenére Kelly O néven megjelent egy saját kislemeze Follow Your Heart címmel. A Don’t Be Proud – amelyet Ann-Marie Smith énekelt – az előzőekhez képest csak mérsékelt eredményt ért el ’95 elején.
    1995-ben, a Cappella együttesből Rod Bishop távozott - a helyére Patrick Osborne érkezett - bár később visszatért. Az új énekesnő Alison Jordan lett és következett a Tell Me The Way kislemez. Ez a dal – amely a kedvencem volt az akkori Cappella dalok közül – Olaszországban a 6. helyig jutott és más országokban is jól szerepelt.

 






Cappella dalai - csökkenő sikerek 1996-tól



    
1996 januárjában jelent meg az I Need Your Love, amely gyorsan felkerült a slágerlistákra, de csak Finnországban jutott magasra, ahol a 6. lett. A nyáron kiadták a War In Heaven albumot, amely Amerikában is megjelent. A Turn It Up And Down kislemez nem ért el számottevő sikert. Akkoriban a legnépszerűbb klubzenék közül már az eurodance kezdte fokozatosan elveszíteni vezető szerepét.
     1996-97-ben következett a Skandináviában kiadott Do You Run Away Now és tavasszal a Be My Baby, az utolsó kislemezek, amelyek még említésre méltó eredményt értek el. Hollandiában jelent meg a The Big Beat és a U Tore My World Apart csak Németországban. A rapper Rodney-t elküldték és a helyére érkezett T. Pagani.
     1998-ban csak a trance-dance hangzású U R The Power Of Love új kislemez jelent meg és egy album. Év végén a U Got 2 Let The Music ’98-as verzióját adták ki a remixekkel, melletük egy új dallal, a Leave it-tel.
     A Cappella együttes hosszú hallgatás után jelentkezett újra lemezzel, 2002-ben kiadták a U Got 2 Know 2002-t. 2004-ben az Angel című lemezzel tértek vissza, a kornak megfelelő trance és hard trance hangzással kevert dance zenével, de nem sikerült meghódítaniuk a listákat. Augusztusban kiadták a U Got 2 Know 2004-es verzióit.


 

Cappella - Angel kislemez
Cappella - Angel kislemez


     2005-ben megjelent egy Best Of album, majd 2006-ban és 2010-ben is egy válogatásalbum. 2013-ban, Németországban egy dupla CD album és DVD összeállítás jelent meg a Cappella együttes zenéiből. Akkoriban ismét Gianfranco Bortolotti volt a producer, énekesként pedig Lis Birks csatlakozott, valamint a rapper Marcus Birks. A házaspár utóbbi tagja sajnos 2021 -ben elhunyt a világjárvány miatt. A közben eltelt időszakban a Cappellának több válogatás albuma jelent meg.


Hasonló előadók: Masterboy

                          Fun Factory
                 Más: Music Instructor


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!  


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet! 

4 megjegyzés:

  1. https://sites.google.com/site/cappellamusic2012/

    VálaszTörlés
  2. http://www.youtube.com/watch?v=Z4YzcR9h3F4
    http://www.youtube.com/watch?v=ow-3b0HjZvw

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. hírek vannak! Gianfranco Bortolotti újrakezdte!

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783