Dance 2 Trance duó zenék, történet, tagok, slágerek

A Dance 2 Trance duó

Dance 2 Trance duó zenék, történet, tagok, slágerek


Dance 2 Trance duó zenék


   Dance 2 Trance duó egy két tagú német zenei formáció, akik a trance zene úttörői közé tartoznak. Nem véletlenül tértem többször is ki rájuk a trance zene történetét bemutató cikksorozatban. Pár éves lemaradással a ’92-es és a ’95-ös albumukat is megvettem, kazetta formájában. Sajnos a Dance 2 Trance duó csak 1990 és 1995 között gyártotta aktívan a zenéket, de a trance slágereik feldolgozásokban újra és újra feltűnnek.




Dance 2 Trance tagok, megalakulása


   A Dance 2 Trance duó tagjai két ’60-as születésű német srác. Rolf Ellmer (Jam El Mar és Trancy Spacer néven is dolgozott) – zenész és zeneszerző, valamint Dag Lerner (főként trance producerként ismert) 1990-ben döntöttek a közös munka mellett.
   Rolf jelentős figurája volt a német trance történetének, közreműködött a Jam & Spoon –ban is, Dag pedig számos zenei formációban vett részt.




A Dance 2 Trance története, első zenék, lemezek


 1990-ben jelent meg az első kislemez, a címe nem más volt, mint a duó neve. Az első dal, a Dance 2 Trance hangzásában fellelhetőek az akkoriban még divatos new beat hatásai, de a We Came In Peace-ben már észrevehetőek a trance nyomai.


  1991-ben 2 kislemezük jelent meg, a Let's Get Rollin' és a ¿Where Is Dag?. Előbbi három (közülük két új), utóbbi két dallal, s kissé technósabb jellegű hangvétellel. Ezek a kislemezek még nem váltottak ki különösebb visszhangot, elvegyültek a hasonló jellegű zenék tömkelegében.
  A Hello San Francisco egy évvel később jelent meg, s nem jutott fel a slágerlistákra, pedig igazán nem rossz felvételekből áll. A középső – downtempo jellegű dal - bálnahangokat is tartalmazott.




Power Of American Natives – az első trance sláger


  A következő kislemezükben – amely 1992 őszén bukkant fel – már vokált is alkalmaztak, mégpedig az amerikai Linda Rocco –t, aki több ismert együttesnél volt már háttérénekes. A Power Of American Natives meghozta az igazi áttörést, nem csak a Dance 2 Trance, hanem a trance zene számára is.

  Azonnal megtetszett a videoklip, amikor először láttam az MTV Europe –on, ’92 őszén, s gyorsan rögzítettem is. A jellegzetes indián zenei hangzás és a húzós dallam megtette a hatását, mert végre nemzetközileg is felfigyeltek a német duóra. Köszönhetően a többször sugárzott videoklipnek is, a kislemez megkezdte felfelé emelkedő útját a lemezlistákon, s a tendencia 1993-ig folytatódott.







  A legjobb helyezéseket Hollandiában és Finnországban érte el (2. illetve 3.), de többek között hazájában is a 9. és a brit listán a 25. pozíciót szerezte meg. A 250 ezres eladott példányszám után aranylemez lett, s ennél is lényegesebb a figyelem, amelyet a trance műfajra vonzott, amely csak később kezdett a nagyobb tömegekre hatni.
  1992-ben adták ki az első albumukat is, Moon Spirits címmel. Ezen az albumon az ismert zeneszámok mellett néhány újabb is szerepelt. A zenei hangzás változatos, gyorsabb és lassabb muzsikák, időnként downtempo és techno ütemek is előfordulnak, de a téma az indián hagyományra épül.




Dance 2 Trance kislemezek, slágerek 1993, 1994


1993 Take A Free Fall

 
   1993 elején jelent meg a Take a Free Fall, férfi vokállal. Ez a dal nagyon „trance –es” volt, engem mindmáig meghipnotizál. Érdekes, hogy amikor ez a kislemez megjelent, a legtöbb slágerlistán még a Power Of American Natives hódított. A Take a Free Fall így is számos ország listájára került fel, és a legnépszerűbb természetesen Németországban, valamint Ausztriában volt. A német kislemezlista 24. helyéig kapaszkodott, Ausztriában a 13. Finnországban a 16. pozíciót csípte el.
  Még ez évben kiadták a We Came In Peace ’93-as verzióját, amely tudtommal nem szerepelt semmiféle slágerlistán.


Dance 2 Trance - Warrior kislemez 1994


   1994-ben a Warrior című dallal hódítottak Európa zenei klubjaiban. A Warrior egy szenvedélyes trance gyöngyszem, amely több figyelmet érdemelt volna. A legjobb helyezést Svájcban érte el (42.) hazájukban 47. –ek voltak. Persze ha hozzávesszük, hogy akkoriban a mindent lehengerlő eurodance és más slágerek tömkelege árasztotta el a kontinenst, ez nem is olyan rossz eredmény.

 


1995 – A Revival album és az I Have A Dream


  Kis késéssel szereztem meg a Dance 2 Trance Revival című albumát, s a kazettát azóta is értékes darabként őrzöm. Ezen az albumon is többféle hangzás és sebesség van jelen, más-más érzéseket kiváltva. Az Enuf Eko és a Land Of Oz, vagy a Surrealistic Pillow remek trance számok, a Neil’s Aurora számora egy kicsit „cowboy-os” jellegű, a Christopher, Who? lassú, misztikus. A Warrior a maxi változatban van jelen, a Fly Fly Dragonfly pedig a keményebb trance irányába mozog.
  A Warrior –nak év elején kiadták a remixverzióját (The Groovecult Remixes).






  Az I Have A Dream egy igazán remekbe szabott dal, minimum olyan jó, mint a Warrior, azzal a különbséggel, hogy ez esetben ismét női hang vette át a vokált. Ez a kislemez nem ért el eredményeket a slágerlistákon (vajon miért?).
   1995-ben Ralf és Dag útjai különváltak, Dag saját projectjeire koncentrált, Ralf pedig a Jam & Spoon –ra. A német Blow Up kiadó egy évvel később még kiadott egy válogatásalbumot a dalaikkal.




Dance 2 Trance zenék utóélete


  1997-ben különböző előadók újramixelték a legnagyobb slágerüket, s különösen a DJ Quicksilver mix sikeressé tette a Power Of American Natives '97 –et. A videoklip is fantasztikus lett, a Dance 2 Trance újra felkerült a slágerlistákra. 1998-ban is megjelentek az újabb remixek.
   2009-ben ismét remixlemez jelent meg, s az új előadók progressive trance és progressive house hangzásban elkészült zenéi, ütőssé tették a Power Of American Natives 2009 lemezt.





Ez a sláger azóta is rendszeresen felbukkan egy-egy újabb remixben, ami jelzi, hogy egy korszak muzsikájának feledhetetlen élménye volt.



Dance 2 Trance lemezek lista


Dance 2 Trance   (1990)
Let's Get Rollin   (1991)
Where Is Dag?   (1991)
Hello San Francisco   (1992)
Moon Spirits   (1992)  (album)
Power Of American Natives   (1992)
P.ower Of A.merican N.atives – Remixes   (1992)
Take a Free Fall   (1993)
Take A Free Fall (Remixes)   (1993)
We Came In Peace   (1993)
Warrior   (1994)
Warrior (The Groovecult Remixes)   (1995)
Revival   (1995)  (album)
I Have A Dream (Enuf Eko?)   (1995)
I Have A Dream (Enuf Eko?) (Remixes)   (1995)
Works 1991-1995   (1996)  (album)
Power Of American Natives 97   (1997)
Power Of American Natives 98   (1998)
Power Of American Natives 2009   (2009)



Ajánlott cikk: A Raver’s Nature együttes


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783