Members Of Mayday együttes zenék, történet, lemezek

Members Of Mayday együttes

Members Of Mayday együttes zenék, történet, lemezek





A Members Of Mayday együttes létrejötte szorosan összefügg a Mayday fesztiválok történetével, amelyek Németországból indultak a 90-es évek elején. A csapathoz fűződött minden évben a hivatalos Mayday Rave himnusz. A Members Of Mayday az egyik legismertebb electro-techno keverék zenét játszó csapat volt, amely a techno, hard trance és electro-house vonulatokban is képviseltette magát, a korral haladva.


A Members Of Mayday megalakulása, alapítói, tagjai, kezdetek


A Members Of Mayday project Klaus Jankuhn német producer és Maximilian Lenz zenész és DJ (Westbam) teremtménye. Az ő - különösen utóbbi - szervezésükben indultak útjukra a nagy rave fesztiválok, mint a Love Parade is. A Mayday Rave zenei fesztivál először 1991-ben került megrendezésre Németországban, az akkor divatba jövő techno zene hullámán. Később több más országban, köztük hazánkban is rendszeresen rendeztek Mayday fesztivált.
Az első kislemez, amely már a Members Of Mayday név alatt futott, 1993-ban a Religion EP volt. Ez a hardcore és a techno határmezsgyéjén mozgó lemez még ne m keltett akkora feltűnést, de azért a német listán már szerepelt (38. hely).



Members Of Mayday együttes történet - első sikerkorszak, a rave időszak


Igazából 1994 volt az az év, amelyben nemzetközileg is „betörtek”, videoklipjeik révén én is akkoriban figyeltem fel rájuk. A Rave Olympia (Enter The Arena) jobb helyezést ért el, mint az első kislemez és több ország listájára felkerült. A We Are Different – amely klip első megpillantásakor először azt hittem, valami japán együttesről van szó – még több országban ért el helyezést, hazájában a 12., de Finnországban egészen a 2. helyig menetelt.



 




 
1995-ben folytatódott a sikerszéria a The Bells Of Reformation –nel, és a Great –tel. Akkoriban a klasszikus techno és a hard trance stílusjegyeit ötvözték muszikájukban és kiadták az első albumukat is Members Only címmel, amely a 40. lett az albumlistán.
1996-ban jelent meg a The Day X, ez a hihetetlenül felpörgős, a diszkóklubokat az őrületbe kergető, fergeteges tánczene. Máig az egyik legjobb zenének tartom abból az időszakból, hihetetlen dinamizmusa miatt.


Members Of Mayday zenék - az electro-techno előadója


Az 1996-os Live From Mars volt az első kislemez, amelyben már az electro hangzás is kezdett előtérbe kerülni. 1997-ben pedig az addigi legsikeresebb dalukat alkották meg a Sonic Empire által. Ez a mára már klasszikus zene viharos gyorsasággal terjedt el Európában. A svájci, osztrák, vagy holland listák mellett a brit kislemezlistára is feljutott, és Németországban az első helyig meg sem állt, ahol 27 héten át volt jelen.

A Members Of Mayday egyedi zenéivel a 90-es évek második felében az electro-house egyik korai előfutára is volt. Az 1998-as Save The Robots lemez a 98’-as electro divathoz igazodott. Hasonló trendben követte a Soundtropolis a következő évben, amely Németországban a 14. helyig jutott. 2000-ben és 2001-ben a Datapop és a 10 In 01 kislemezek folytatták a hagyományokat, utóbbi a brit listán is elérte a 31. helyet.

2002-ben a Culture Flash, a 2000-es évekbeli trance hangzás felé kacsintva, újabb emelkedést hozott, hazájukban a 13. pozíciót jelentette a lemezlistán.

 


 
De ők például a Music Instructor -hoz képest nem ragadtak le az electro -nál. 2003-tól 2005-ig a Troopa Of Tomorrow, Team-X-Treme, Prototypes kislemezek ismét az electro-techno stílusában íródtak, mérsékelt sikerekkel Németországban.

 

A Members Of Mayday lemezek a 2000-es évek második felében és a 2010-es évek elején


A 2006-os Wordclub és a 2007-es New Euphoria kislemezek, a divathoz igazodva electro-house jelleget hoztak magukkal, s egyben az utolsók voltak, amelyek érdemleges helyezést jelentettek számukra a slágerlistákon. A szintén német sorstárs, az U96 projecthez hasonlóan lefelé szálló ágba tartottak

A Reflect Yourself (2008), Massive Moments (2009), és a Make My Day (2010) kislemezek következtek a sorban, s emellett egy albumot is kiadtak Live Set Dortmund 2010 címmel. Utóbbit a következő évben egy másik nagylemez is követett, a Liveset 2011. A Ravemobil (2011), és a The Perfect Machine (2012) igazi electro kislemezek voltak, de nem keltettek igazi figyelmet.

2013-ban jelent meg az utolsó kislemez, a Never Stop, amely már a progressive house hangzásában készült.


 

A Members Of Mayday együttes megszűnése


2014 elején Maximilian Lenz kijelentette, hogy nem vesz többet részt a Mayday rendezvényeken és a Members Of Mayday néven sem. Igazából ő volt ezen rendezvények „lelke”, hiszen az összes addigi hazai és külföldi Mayday fesztiválon jelen volt. Csakhogy a 2000-es évek második fele óta az I-Motion szervezte a rendezvényeket, s Maximilian korántsem volt elégedett a fejleményekkel. 
Többek közt azt nehezményezte, hogy az I-Motion a tulajdonjogi többséget egy amerikai konszernnek adta át, valamint az, hogy az eredeti szellemiséggel ellentétben a rendezvények nem haladnak a korral. Vagyis megmaradtak a régi stílusok ismételgetésénél, holott a Mayday rendezvények éppen az elektronikus tánczenei stílusok fejlődését, újdonságait hivatottak képviselni.

Sajnos ezzel együtt a Members Of Mayday project sem ad ki több lemezt, mi pedig szegényebbek lettünk egy nagy-nagy klasszikussal az elektronikus tánczenei életből.


Az ő történetüket is olvasd el: Raver'S Nature
                                                                         

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783