Fun Factory együttes dalok, tagjai, zenék, slágerek, lemezek

Fun Factory együttes

Fun Factory együttes zenék, tagok, slágerek, lemezek




Fun Factory együttes dalok, zenék 

 
A Fun Factory együttes a 90-es évek egyik meghatározó német csapata volt a diszkózenei szférában. A Fun Factory akkor lett igazán népszerű, amikor nálam már csökkenni kezdett a vonzása. Mint a 90-as évek elektronikus tánczenéinek, így az eurodance –nek is lelkes kedvelőjeként, az eme stílusokban keletkezett első lemezei nagyon bejöttek. 
A későbbiek sem rosszak, de az évtized közepén lelassult a tempójuk, ez nekem csak mérsékelten ízlett, de a közönséget nézve nagyon is sikeres volt. Írtam is róluk már többször, lásd az eurodance sorozat 1993-94-es éveit bemutató cikkeket.



Fun Factory tagjai története


Az eredeti projekt – Rainer Kesselbauer


A Cappella és a Masterboy formációkhoz hasonlatosan, a nagyobb slágerek előtt évekkel már jelent meg lemezük. A hivatalos és nem hivatalos források jó része 1992-től számítja az együttes megalakulását és írja a történetét, ez azonban jókora ugrás. Hogyan is keletkezhetett volna ’92-ben, amikor 1990-es zenét is rögzítettem eme projekttől?

A válasz egyszerű, a Fun Factory Rainer Kesselbauer zeneíró és producer stúdiózenekara volt. 1990-ben – egy Bréma közeli kis lemezcég által – jelentette meg első lemezét, az akár a robotos filmekben is lejátszható Fun Factory Theme –t. Ez két verzióban jelent meg. Az egyiken a címadó dal két remixén kívül a Fun Factory's Time és a Future Projekt voltak hallhatóak, a másik lemezen a Fun Factory Theme és a B oldalon az Apelonia című zeneszám. 
A lemez a 90-es évtizedforduló szintetizátoros muzsikáinak stílusában készült, a Funtech Mix egészen jó euro-technósra sikeredett, remek felvétel, az Apelonia pedig lassabb, de egészen jó dallamú zene.


Fun Factory az első lemezek
Az első Fun Factory lemezek


1991-ben jelent meg a következő lemez, Vol. 2 - Double A-Side címmel – többé-kevésbé hasonló jellegben – de már vokált is alkalmazva. Ezek nem keltettek igazán nagy figyelmet, sőt a másodikat valószínűleg nem sokan ismerik, mégis valamit elindítottak. 1992-ben újított kiadásokban került piacra – több formában – a Fun Factory Theme.



A Fun Factory együttes tagjai, megalakulása


A stúdió projekt még 1992-ben együttessé alakult. Toni Cottura, az olasz származású rapper és producer (Smooth T), a német Stephan Browarczyk (Steve), az amerikai freestyle –es és rapper Rodney Hardison (Rod D.), és a török Balca Tözün (Balja) voltak az új csapat megalapítói. Később hozzájuk csatlakozott a francia származású Marie-Anett Mey énekesnőként, és máris megvolt az alapja egy induló sikerszériának.

Marie (Balca) hangja, a 90-es évek stúdiótechnikája által létrehozott groove –ok valamint Steve és Smooth T. különleges tánc(harc)mozdulatai egyedivé tették az együttest. Egy olyan korszak következett, amelyben gyakran késő éjszakába nyúlóan dolgoztak hamburgi stúdiójukban, és bejárták Európát, az Egyesült Államokat, és Délkelet Ázsiát, koncerteket adva.


Slágerek, eurodance sikerek - Balca Tözün és Marie-Anett Mey


Az új Fun Factory 1993-as Groove Me című lemezével robbant be az éppen egyre hatalmasabb rajongótábort magáénak tudható eurodance világába. Mint ahogy azt már régebbi cikkeimben leírtam, nekem ez volt a kedvenc, jobban tetszett, mint az utána jövő dalok. Több kiváló remixe is készült, az izraeli Dance Chart –ot is vezette. A dal vokálja Balca Tözün volt, s az újabb források szerint a későbbiekben is az ő hangja volt az igazi vokál, Marie-Anett Mey a nyilvánosság és fellépések esetén képviselte a csapatot.

A következő kislemez, a Close To You már nemcsak otthon (19. hely német kislemezlista), hanem az óceán túlpartján is hódított, hiszen az amerikai dance listán a 22., a kanadai dance listán az 1. helyet érte el. Mindkét dal azt a felejthetetlen, elnyújtott vokált és hozzá a fülbemászó szintetizátorszólamot hozta, amelyért nagyon gyorsan megszerettem őket.





1994 nyarán került kiadásra a Take Your Chance, amely később mindkét előző kislemezt túlszárnyalta. Ez a diszkókban nagy sikert arató dal számos lemezlistán szerepelt, és már a fénykorát élő eurodance legnagyobbjai közé emelte a Fun Factory –t. 
Mielőtt elfelejteném, még ’94 tavaszán kiadták az első albumot is Nonstop! - The Album címmel, amelyen több személy vokálhangja is hallható. Még az év őszén feltűnt a Pain című dal, amelyet természetesen a Tinédzser kívánságműsor által rögzítettem magnóra. Ez nem volt annyira felkapott, de így is több slágerlistán megfordult.



Váltás a reggae-dance irányába



A 90-es évek közepétől vált igazán népszerűvé a reggae-dance – mint azt már egy 2011-es cikkben kifejtettem. A Fun Factory dalok az élen jártak ebben, a zeneszámok taroltak a dance listákon. 

Az I Wanna B with U hazájukban a 12., az amerikai dance listán a 10., a kanadai dance listán pedig a 2. helyig menetelt. Ezt követte a Celebration, nem sokkal kisebb eredményekkel. Az utolsó 1995-ös sikerük a Doh Wah Diddy volt, amely a spanyol listán a 4. helyig jutott. A Fun-Tastic nevű albumuk Kanadában aranylemez lett. De még ez előtt a Close To You nagylemez is világot látott.

Az 1996-os Don't Go Away volt az utolsó munka, amelyben még Cottura is részt vett. Az ezt követő I Love You dal már csak mérsékelt eredményeket ért el. Pontosan amikor a belga Paradisio project  íve magasba szárnyalt, az övüké a végéhez közeledett.



A Fun Factory feloszlása


Az 1997-es Oh Yeah Yeah (I Like It) kislemez esetében elmaradt a siker. Toni Cottura távozása után Marie-Anett Mey, Steve és Rod D. is elhagyta a csapatot. A helyükre érkezett Tiger One (T-Roc) rapper, Al Walser háttérénekes és zeneszerző.



A New Fun Factory együttes


1998-ban a fentebb említett Tiger One és Alexander Walser mellett Lian Ross, valamint Alfonso Losa-Eser alkották az új Fun Factory –t. Utóbbi még az évben távozott. A Party with Fun Factory remixei már az electro-breakbeat hangzásában érkeztek, és a kislemez első helyre repült Japánban.

1999-ben énekesnőként Anett Möller jött, de később kiderült, hogy akkoriban még csak imitálta az éneklést, valójában Lian Ross volt a vokál. A márciusban megjelenő Next Generation című album később Japánban aranylemez lett. Kislemezként a Sha la la la la, és a Wish jelent meg, de nem keltettek nagy figyelmet.






A 2002-es ABC Of Music albumot csak Japánban adták ki. A lemezen 14 új dal és két remix volt hallható. 2003-ban a tagok szétváltak, s ezzel a New Fun Factory is feloszlott.



Új Fun Factory dalok tagjai generációk és lemezek


Utóbbi csapat utódaiként 2005-ben Jenna, DGS, Douglas tagokkal elkészült az Ilarie lemez. 2007-ben Rekardo Heilig producer szereplőválogatást végzett és új Fun Factory slágereket ígértek, amelyből végül nem lett semmi. 2008-ban és 2009-ben ismét új felállásokkal kísérleteztek. Ezekben az években a Be Good To Me (2008), és az Up La La (2009) lemezek jelentek meg.
2012 végén  2 srác, Crash és Dominique, és 2 lány, Ela és Lisa alkotta az új felállást. 2013-ban Crash –t felváltotta az amerikai rapper, Will. Az új lemez az On Top of the World lett. Bár a népszerű zenei stílusok folyton változtak, az igény megmaradt a bevált muzsikákra.



Az együttes újra


2014 elején DGS, Diana, Douglas, és Wyll készülődött a folytatásra - meg is jelent májusban a B' Bang Bang lemez - de aztán októberre kiderült, hogy a régi tagok, Toni Cottura, Balca, Steve, és Ski visszatérnek.

2015 augusztusban adták ki a Let's Get Crunk kislemezt. Ez már a 2010-es évek hangzásában készült, de látszik, hogy próbálták a régi hangulatot is visszahozni.

2016-ban a Back To The Factory album jelent meg a régi és új dalokkal, valamint a Turn it up című kislemez.
 
2019-ben Captain Jack -kel közösen a Change kislemez és remixlemez került kiadásra. 2021 -ben a dallamos Memories című kislemezzel rukkoltak elő.



Fun Factory kislemezek lista


Fun Factory's Theme   1990
Vol. 2 - Double A-Side   1991
Fun Factory's Theme   1992
Groove Me   1993  
Close To You   1994  
Take Your Chance   1994
Pain   1994  
I Wanna B With U   1995  
Celebration   1995  
Doh Wah Diddy   1995  
Don't Go Away   1996  
I Love You   1996  
Maxi Pool Edition   1996
All Their Best: DJ Sampler   1996
Oh Yeah Yeah (I Like It)   1997
Party With Fun Factory   1998
House Of Love   1999  
Sha-La-La-La-La   1999  
Wish   1999
I'll be there   2001
Tam Tam Taram Tam   2002
Ilarie   2005
Be Good To Me   2008  
Fiesta de Samba   2009  
Shut Up   2009
Uh La La   2010
On Top Of The World   2013  
B' Bang Bang   2014  
Let's Get Crunk   2015
Turn It Up   2016
Change   2019
Memories 2021   


Albumok lista


Non Stop! The Album   1994
Close To You   1995
Fun-Tastic   1995
All Their Best   1996
The Party - Nonstop Remix Album   1997
Next Generation   1999
Next Generation   1999
Next Generation 99   1999
ABC Of Music   2002
Fun Factory! 10th Anniversary Greatest Hits   2006
Back To The Factory   2016





 Ha tetszett, oszd meg másokkal is!
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783