U96 zenék, dalok, biográfia, történet, Alex Christensen

U96 a 90-es évek sikerprojektje

U96 zenék, biográfia, történet, sikerek



U96 zenei project tagok


      U96 a német zenei project, amely techno zenével tört be a zenei köztudatba 1991-ben, majd számos eurodance, trance, sőt electro dallal aratott sikert. A második világháborús tengeralattjáróról elnevezett U96, a kor igényének megfelelően változtatta zenei hangzását egészen a 2000-es évekig.
     Az U96 mögött elsősorban a DJ és producer Alex Christensen áll. A projectben részt vett Stefan Hafelinger, Alberto Ingo Hauss, Hayo Panarinfo, Helmut Hoinkis.






U96 biográfia, történet, a 90-es évek

 

Das boot – A tengeralattjáró csúcsra viszi a technót


     Az U96 zenei project első sikerének alapjául A tengeralattjáró (Das boot) című 1981-es német film és televíziós sorozat, Klaus Doldinger által készített zenéje szolgált. A Das Boot című kislemez 1991-ben az akkor elterjedőben levő techno dübörgő stílusában készült, de először nem sikerült kiváltani a lemezkiadók érdeklődését. Alex Christensen azonban nem adta fel, barátnője segítségével a kislemez végül mégis megjelent a Polydor-nál.
     A jellegzetes robotikus hang és a hasító techno muzsika berobbant a német listákra, 1991-92-ben és a német kislemezlista 1. helyéig meg sem állt. 16 héten át vezette a német listát, Ausztriában nemcsak első, de aranylemez is lett. Norvégiában és Svájcban is 1. lett, Hollandiában 4., Svédországban 5., Franciaországban 9., és az Egyesült Királyságban 18. A Das Boot-nak számos hard techno remixe is készült.
 



     1992-ben jelent meg a Das Boot című album is, amely 5. volt Ausztriában és 11. Németországban. Az albumról több dal is megjelent kislemez változatban. A kemény techno felé hajló U wanna be a Kennedy – amely gyanúsan hasonlít a Visage együttes Fade to grey című zenéjéhez – számos országban ért el jó helyezést. Németországban és Svájcban a 3. helyig menetelt.
     A különös hangulatú Come 2 Gether, a minimal techno ütemével, a finn lista 9. helyéig jutott. A valamivel dance-esebb Ambient Underworld már csak a francia listán ért el említésre méltó helyezést.




U96 Love Sees No Colour - zenék 1993


     Bár a Members Of Mayday és hasonszőrű társaik egy új, rave korszak előhírnökei voltak, a U96 nem a kemény, hanem inkább a dallamosabb irányba tolódott. 1993 májusában jelent meg a Love Sees No Colour kislemez. Ez is jól szerepelt a lemezlistákon: Németország 6., Ausztria 3. svéd-finn-svájci lista 4., Spanyolország 5. A másik, nyáron megjelent kislemez, a Night In Motion alig maradt el eredményekben az előbbitől.

     Ez évben adták ki a második nagylemezt Replugged címmel, amely zeneileg már tágabb határok között mozgott. Szerepelt rajta néhány dance jellegű dal és ambient szerű zene is, és az első szerzemény, az Eve Of The War egy régi klasszikus feldolgozása volt. Ausztriában ez is 5. lett, a németeknél pedig 21.  Az U96 énekhangja ebben az időben Ingo Hauss-hoz fűződött.





1994-1995 nyitás az eurodance és a trance felé



     1994-ben az első kislemez az Inside Your Dream volt, amelyik az 1. helyig repült a finn listán, de máshol is jól szerepelt. Az U96 vokálja eddig Ingo Hauss mellett Skadi Lange volt, de az ősszel megjelent Love religion című dalnál Daisy Dee hangját hallhatjuk. Az eurodance jellegű Love Religion kimondottan jó zeneszám volt, nem csoda, hogy számos helyen jutott a Top 10-be. Finnországban és Svédországban 2. helyezést ért el, de Németországban is az 5. pozícióig jutott a lemezlistán. 


U96 – Club bizarre album
U96 - Club bizarre album


     Az 1995 februárjában kiadott Club Bizarre kislemez ott folytatta ahol az előző, hasonló stílusban, valamivel lemaradva az eredményekkel, de Finnországban így is elsőként. Egyre kevesebb techno elemet használtak, de az eurodance befolyás mellett a trance hangzás is megjelent (pl. Boot II remixek), mivel az olyan csapatok, mint a Raver's Nature sikeresek voltak eme műfajban. Az ugyanezen a néven megjelenő albumon már túlnyomó részben eurodance és a 90-es évek közepi trance hangzásokkal kombinált a U96. A Movin kislemez már nem keltett akkora érdeklődést, de azért Finnországban így is besöpört egy 3. helyezést.
 



U96 zenék, sikerek 1996-1997-ben


     1996-tól már új énekes, Dea-Li nevéhez fűződött a vokál. Áprilisban adták ki a Heaven című kislemezt, amely Cindy Lauper Time After Time című nótáján alapult. Ez ismét remekül szerepelt a slágerlistákon, számos Top 10-es helyezést szerezve, köztük Ausztriában a 2. és Németországban a 4. pozíciót csípte el. A negyedik album szintén a Heaven címet kapta és jól szerepelt az eleadási listákon. 1996-ban még két kislemezzel, Night To Remember és Venus In Chains címmel szerepelt a U96 a slágerlistákon, valamelyes mérsékeltebb sikerrel.
     1997-ben érkezett a trance-dance jellegű Seven Wonders, amely – bár nem volt teljesen sikertelen – mégsem hozott igazán jó eredményeket a listákon.

 



1998 – Kirándulás az electro világába


      1998 vitathatatlanul az electro zene újjászületésének éve volt. Az U96 ennek megfelelően ebben a stílusban készítette el soros, Energie címet viselő kislemezét. Szerintem jó kis zene lett ez, ennek ellenére a német listán elért 23. helyezésen kívül nem sok babér termett a számára.





     Az electro-trance kevert stílusban elkészített Beweg Dich Baby kislemez pedig még ekkora eredményt sem ért el.
 



Újra Das boot


     1999-ben és 2000-ben a Das Boot 2001 következett, neves előadók remixeivel, techno és hard trance hangzásokban. Ezek a jól sikerült remixek nem szerepeltek rosszul a német és osztrák listákon (16., 12).
     2000-ben adták ki a Best Of 1991-2001 albumot, amelyről hiányzott az eredeti Das boot, de így is szépen fogyott az imént említett két országban. Ezen a lemezen több olyan dal is szerepelt, amely eredetileg a Rhythm of life albumon szerepelt volna, amelyet nem adtak ki.

 



U96 – 2000-es évek biográfia, elfogyó lendület



     A 2003-ban kiadott We Call It Love ismét egy régebbi melódia dallamának a modern feldolgozása volt. Ez a kislemez sehol sem ért el említésre méltó eredményt.
     2006 márciusában a Ben nevű énekessel együtt készítették a tech-house hangzást sem mellőző, Vorbei című lemezt. Ez felmászott a német lista 28. helyéig. Akkoriban már csak Alex Christensen és Steffen Häfelinger alkotta a project-et.
     Még ebben az évben Das Bo-val közösen elkészült a ‎Mr. DJ Put On The Red Light című kislemez, amely már csak a 77. helyig jutott.
 

U96 – Out of Wilhelmsburg album
U96 - Out of Wilhelmsburg album


     2007-ben elkészült a vegyes hangzást képviselő Out Of Wilhelmsburg című album. Ezen a lemezen már több vendég vokál hallható, köztük Yasmin K. is, akivel már régebben együtt alkotta Christensen az Alex feat. Yasmin K. duót. Mint említettem, a zenei világ meglehetősen változatosra sikeredett, a dance, trance és rap hangzás mellett felbukkan az ambient, electro, sőt rock is, és néhány kellemes synthpop felvétel.
 
 

U96 zenék 2010-es évek

 
 
   2014-ben Ingo Hauss és Hayo Lewerentz U96 Reboot néven megjelentették a Planet Earth című kislemezt, majd 2015 januárjában ugyanezt az U96 név alatt. 2017 nyarán a Das Boot 2017 következett a „Tonenation” remixekkel, de őszintén szólva én ennek nem sok értelmét láttam. Még ez évben kiadták a Losing Our Time kislemezt is.
 
 

U96 zenék 2018

 
   2018-ban Ingo Hauss és Hayo Lewerentz folytatta a munkát, és az amerikai Terry B. énekesnővel elkészült az Angels című kislemez. Együttműködtek Wolfgang Flür zenésszel, a Kraftwerk ex tagjával is, és így született meg a Zukunftmusik című alkotás. A kislemez különös egyvelege a Kraftwerk hangzásvilágnak, U96 köntösbe való öltöztetésével.
 
   2018 nyarán megjelent a dupla album is Reboot címmel, amely zeneileg változatos hangzásvilágba utaztat. A több más előadó bevonásával is elkészült album az elektronikus tánczene műfajain belül marad, de igényesen elkészített track -jei egészen különböző hatásokat váltanak ki.
  Még 2018 őszén Thomas Gatzka (DJ T.H.) és Nadi Sunrise közreműködésével kiadták a Das Boot 2018 -at. Őszintén szólva nem tudom, miért kell az ezredik bőrt is lehúzni erről a zenéről, de valószínűleg ez a módi már sosem megy ki a divatból. Ezeket a remixeket elég hamar meg lehetett hallgatni a Youtube -on. Többnyire trance stílusúak, némi lassabb verzióval. Igazából nem rosszak, de számomra túlzottan újat nem hoztak.
 
 

U96 dalok 2020-tól

 

DJ TH -val közösen a Love Religion 2020 -as mixeit adták ki tavasszal, valamint a Nightride című új kislemez jelent meg.

 


 

2020-ban jelentették meg a Let Yourself Go című kislemezt, s annak remixváltozatait. Ebben mintha ismét Christensen hangját hallanám, és a zene a progressive trance stílusában készült.

Wolfgang Für -rel közösen elkészült a Transhuman album is 14 új zeneszámmal.

Az U96 dalok és kislemezek száma tovább gyarapodott, Oliver Rudolph -fal közösen jelent meg az Ich Nemo (2022). Ez egy kicsit az E-Nomine projektre emlékeztet engem, amelyben szintén ilyen modern classical zene szerű dance muzsikát készítettek. Ebben az évben még a 20.000 Meilen Unter Dem Meer című album is napvilágot látott. 2023-ban a Dance Hall Hays című kislemez következett.

 

 

Kortárs előadók: U.S.U.R.A.

                          

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783