Rágógumi zene, együttes, dal, bubblegum dance története

Bubblegum dance rágógumi zenék

Bubblegum Dance – Rágógumi zenék, együttesek


Rágógumi zene - A bubblegum dance zene meghatározása


     Rágógumi zene, vagyis a bubblegum dance zenék általában vidám, gyermekded, pozitív, rózsaszín idillű dalszövegekből és hangzásból állnak. A szórakozásra és a könnyed hangvételre épülnek, nem hordoznak mélyebb mondanivalót és nem is szükséges komolyan venni őket. Bár bizonyos szempontból a 90-es évek közepebeli eurodance mellékágának tekinthető, sokkal populárisabb és a gyermeki közönséget is megcélozza.   
 A bubble gum együttes és a rágógumi dal egyfajta színes, derűs oldalát fejezi ki az életnek. Többségükben magas, vagy sokszor éles hangú női énekesek viszik a prímet ezekben a dalokban, a férfihangok ritkábbak és lágyak.



Bubblegum dance - rágógumi zenék kialakulása, története


     A bubblegum dance zenék kialakulása elsősorban a skandináv országokra, azon belül is főleg Dániára vezethető vissza. A 90-es évek közepén-második felében alakult ki. Népszerűsége az italodance stílussal szinte egyidőben, a 90-es évek második felében volt a csúcson és a 2000-es évek elején is tartott. A rágógumi zene stílus - néhány ismertebb felvétel által - egész Európában ismertté vált, de a távoli Japánban is gyorsan népszerű lett.


    A rágógumi zenék berobbanásához is ismert előadók, és slágerek kellettek. 1995-ös megjelenése után, 1997-ben, az Aqua együttes szuper slágere, a Barbie Girl révén világszerte kedvelt lett a bubblegum dance zene. Ez a 90-es évtized évtized legkelendőbb lemezei között volt. 
Sorban alakultak a hasonló stílusban előadó együttesek – főleg Dániában – és számukra is bőven termett babér. De néhány kivételtől eltekintve, a többségük néhány év és pár sikeres kislemez után feloszlott. A 2000-es évek elejétől fogva fokozatosan csökkent a „rágógumi zenék” iránti kereslet.




Bubblegum dance együttesek



A Me & My duó bubble gum együttes


     A Me & My rágógumi zene együttes egy dán testvérduó. 1995-ben a Dub-I-Dub című dallal robbantak be, amelyből világszerte egymillió példány kelt el. A Dub-I-Dub slágerlistákon is jól szerepelt, például Dániában 1., a svédeknél 2., vagy a belgáknál 5., volt. A saját nevükről (Me & My) elnevezett albumot kétmillió példányban adták el. A Baby Boy című kislemezük is még jó helyezéseket tudhatott a magáénak, majd az ezt követőek külföldön már kevesebb sikert arattak.

Me & My - Baby boy lemez
Me & My - Baby boy lemez



Aqua együttes, a rágógumi zene slágergyárosa


     A koppenhágai Aqua együttes hozta a legnagyobb áttörést a bubblegum dance zenék történetében. Bár már ’95-ben jelen voltak, amikor a reggae-dance hangzás hódított, csak később futottak be. Az 1996-os Roses Are Red kislemez hozta meg számukra az első igazi sikert, amely Dániában platina, Svédországban és Norvégiában pedig aranylemez lett. A következő kislemezük, a My oh my már egész Európában sikerrel szerepelt a slágerlistákon.
    Ezt követte az Aqua fenomenális slágere, amely világszerte ismertté tette a stílust, és a bubblegum dance zenék legsikeresebbje. A Barbie girl, a legismertebb rágógumi dal, számtalan első helyezést zsebelt be és jó néhány országban lett 1-3 –szoros platinalemez (lásd: Eurodance ’96-2000). Több mint 8 millió példányban kelt el és ennek hatására mások is elkezdtek „rágógumi zenéket” gyártani. 
Első albumuk, az Aquarium, Dánián kívül a svédeknél, a norvégoknál, az osztrákoknál, valamint Kanadában és Új-Zélandon is első helyezett volt. Ezenkívül számos helyen platinalemez lett, például az USA-ban 3-szoros.
   A következő kislemezeik közül a Doctor Jones szerepelt a legjobban az első helyezéseket tekintve, de egészen 2000-ig több kislemezük népszerű lett.  A 2000-es Aquarius album szintén kiváló helyezéseket és több platina minősítést szerzett. A 2000-es években egy nagy szünet következett és az évtized vége felé tértek ismét vissza.


A Hit’N’Hide bubblegum dance együttes


     A szintén Dániából induló Hit’N’Hide a Space invaders című lemezzel ért el nagy sikereket. Amellett, hogy Skandináviában sláger lett, a világ többi részén is befutott és ismertté tette a nevüket. Több sikeres lemezük is volt, mint pl. a Book of love, Partyman (1998), vagy World of dreams (1999).
   A Hit’N’Hide tagjai a húszas éveikben járó pár Jeanne C és Morgan Jalsing, valamint Cristina S voltak.




Toy-Box bubble gum együttes slágerek


    A Toy-Box duó szintén dán, bár tagjai, Anila Mirza pakisztáni-iraki, Amir El-Falaki pedig marokkói származású. Ők a dzsungel hősét választották, és az 1998-ban kiadott Tarzan & Jane kislemezzel törtek be a piacra. A Tarzan & Jane Európában jól szerepelt, Hollandiában például  a 2. helyig jutott, de a Föld túloldalán, Új-Zélandon is kedvelték.





     1999-ben a Best friend is sikeres volt, Hollandiában megszerezte az 1. helyet. Két albumuk jelent meg a bubblegum dance stílusában és még néhány kislemezük 2001-ig, mérsékeltebb sikerrel.



A Cartoons együttes


     A Cartoons együttes az egyik legsikeresebb dán csapat, több mint 2 millió eladott albummal. A Toonage nevű albumuk számos ország listáján szerepelt jól. 1998-ban a Whitch Doctor című kislemezük több országban befutott, Hollandiában például 12., de a brit listán 2. helyezett volt. Ugyanezen a listán a Doodah (7.), még abban az évben és 1999-ben az Aisy Waisy (16.) is jó helyezéseket ért el.
   A további kislemezeik, s néhány rágógumi dal még keltettek némi figyelmet, de a második albumuk eredménye jócskán elmaradt az elvárttól.



Rágógumi zene, az ATC együttes és a többi bubble gum zenekar

 

Dr. Bombay, a rágógumi zene fenegyereke


     Dr. Bombay, vagy polgári nevén Jonny Jakobsen, egy svéd előadó, aki 1998-99-ben a bubblegum dance és az eurodance határvonalán mozgott, némi parodisztikus beütéssel. Dr. Bombay a Calcutta című dallal viharzott be a tánczenék világába, amely hazájában 1. helyezett volt. A Calcutta és az utána következő S.O.S., Norvégiában és Svédországban is elérte a platina minősítést.
 




   A Rice & Curry című albuma hazájában 1., a két skandináv szomszédban pedig 2. lett. A kislemezek közül még az albummal azonos című Rice & Curry és az 1999-es Girlie, Girlie érdemel említést.


 

ATC együttes slágerek


     Az ATC együttes (A Touch of Class) zeneileg az „általános” dance és a bubblegum dance zenék között foglal helyet. A német ATC együttes tagjai Olaszországból, Angliából, Ausztráliából és Új-Zélandról verbuválódtak össze Alex Christensen  jóvoltából.
   A 2000-es Around The World (La La La La La) című kislemezük sokak számára ismerős lehet, hiszen a fülbemászó dal hatalmas sikert ért el világszerte. Svájcban, Ausztriában és Németországban 1. helyezett volt, ez utóbbiban hat héten át vezette a slágerlistát. Nem is csoda, hogy platinalemezzé vált és számos országban befutott. Ennél is fontosabb, hogy az ATC együttes kislemeze az USA-ban is sikereket ért el és később a General Electric reklámjában használták fel.
 





    A My Heart Beats Like A Drum című kislemezük szintén eredményes volt. A Why On Why 2001-ben népszerűnek bizonyult, majd a későbbiek közül az I'm In Heaven (When You Kiss Me) érdemel még említést. Az ATB (André Tanneberger) bírósági akciója miatt kénytelenek voltak a hasonlóan hangzó nevüket ATC helyett A Touch of Class –nak hívni. A csökkenő sikerek miatt, néhány év után az ATC együttes szétoszlott.

A bubblegum dance együttesek teljes listáját és biográfiáját megtalálod a Bubblegumdancer oldalon.



Ha tetszett, oszd meg másokkal is!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!
 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783