Pánsíp zene slágerek, előadók, válogatás, dél-amerikai

Pánsíp zene

Pánsíp zene lényege, előadók, válogatás




Pánsíp zene jellemzése, meghatározása, mi a pánsíp


A pánsíp zene alapja egy ősi hangszer, a pánsíp fúvásával létrehozott zene. A pánsíp egy ősi eredetű fúvós hangszer, melyet több, különböző hosszúságú fúvóka összeillesztésével készítenek.


      "Amikor a pánsíp megszólal, az állatok elhallgatnak, a szél elcsendesül, a levegő megáll, a tenger hullámai elsimulnak, az emberek megállnak és szívükben új érzések kelnek."

      

A pánsíp zene különféle változatai megtalálhatók Ázsiában, Afrikában, Észak Olaszországban és Romániában is, de a legismertebb a dél amerikai pánsíp zene, az Andok hegység indián kultúrái jóvoltából.
A teljesség igénye nélkül bemutatok néhány pánsíp előadót illetve zenét.

(Megjegyzés: Ez az én szövegem 2013-ból, de már láttam más weboldalakon lemásolva, közzétéve kérdés/forrásmegjelölés nélkül 😒.)



Pánsíp előadók, slágerek pánsípon


A pánsíp zenék közül talán az első igazi nagy pánsípon alapuló sláger volt egy régi perui zenész által 1913-ban írt mű 1970 -es feldolgozása, az El Condor Pasa. Simon és Garfunkel ezzel a dallal 18. lett a Billboard-on, Ausztráliában és 5 európai országban pedig 1. a kislemezlistán. Ezzel a slágerek pánsípon is már befutottak, színesítve a zenei palettát.







     

A hetvenes évek elején jött létre a chilei Illapu együttes, a dél amerikai pánsíp zenék klasszikus előadója. Ők a nyolcvanas években hosszú ideig száműzetésbe vonultak a Pinochet rezsim miatt. Időközben számos más pánsíp előadók felbukkantak, de később ők is visszatértek. 1993-as En Estos Dias című albumuk 7-szeres platinalemez lett, tovább bővítve a slágerek pánsípon listáját.

    

A hetvenes években bukkant fel a pánsíp zene egén, egy pánsíp művész, Gheorghe Zamfir, akinek a műveit a legtöbbet hallottam. Ő is hamarosan világszerte ismertté lett, jó néhány pánsíp zene albumot készített és turnézott is. Számos alkotást dolgozott át a leghíresebb filmzenék közül, így a slágerek pánsípon is sikert arattak.

Alább James Last és Gheorghe Zamfir felülmúlhatatlanul csodálatos pánsíp zeneművét hallhatod-láthatod.






Pánsíp zene válogatás, pánsíp zenék, slágerek a világból


     J.P. Audin-t és Diego Modená-t már említettem a Reggae-disco-nál, ők a legsikeresebbek közé tartoztak, akik pánsíp zenéhez sorolható szerzeményekkel rukkoltak elő. Az ocarina nevű hangszert használták, amelynek a hangzása egészen hasonló a pánsíphoz.


Pan Dana

    

A román születésű, Svédországban élő Dana Dragomir, más néven Pandana (Pan Dana), volt az első női pánsíp előadó, aki világszerte sikereket aratott. Nem mindennapi muzsikájában keveredik a new age zene és a világzene hangzása. Dana a nyolcvanas évek vége felé elhagyta hazáját és az USA-ba utazott nagy reményekkel, de végül Svédországban ért el igazi sikereket.

Bár már 1989-ben jelent meg lemeze, az igazi elismertséget a kilencvenes évek eleje hozta számára. Ő lett a legjobb eladási mutatókkal rendelkező instrumentális művész Skandináviában. Amellett, hogy a pánsíp mestere, énekel is, sőt előnyös külseje és mozgása révén a legkeresettebb előadók egyikévé vált az élőzenei koncerteken.







Örök kedveltség   


A pánsíp zene időről időre felbukkant a popzenében, sőt hallható egynémely eurodance, trance, techno zeneszámban is. A dél-amerikai indiánok által készített pánsíp zenék pedig már régóta népszerűek az egész világon. A számítógép segítségével a 21. századra számos módon épült bele az ezzel a hangszerrel készült hangzás a dalokba.




Kapcsolódó cikk:  Relaxációs és meditációs zenék
                               



Ha tetszett, oszd meg másokkal is!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

5 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Szia! Erdeklödnek hogy melyik pansipba erdemes bele invesztalni a bambusz vagy juhar fa? Elöre is koszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vagyok pánsíp szakértő, így nem tudok válaszolni. Ezzel foglalkozó oldalnál érdemes utánanézni a válasznak.

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783