Psy-trance zenék, előadók, fesztiválok, psytrance jelentése

Psy-Trance avagy Psychedelic Trance

Psy-trance, avagy psychedelic trance zenék kialakulása




      Psy-trance, avagy psychedelic trance zenék kialakulása az előzőleg bemutatott goa trance műfajból való kiválással történt. Amíg a goa trance esetében nem mindegyik zene tetszett, de voltak nagyon jók, addig a psychedelic trance esetében nálam még rosszabb az arány. 
   Itt már nincsenek kedvenceim, hallottam néhány jó zeneszámot, de néha tömény értelmetlenségbe fulladnak. A rajongói bizonyára megköveznének utóbbi kijelentésemért, de igazából semmi bajom a stílussal, van is jó néhány psy-trance zeneszám a gyűjteményemben.



Psytrance jelentése - A psy-trance zene meghatározása, jellemzői


     A psy-trance a goa trance zenéből fejlődött ki a ’90-es években, majd önálló stílusként, a 2000-es évekre még elődje népszerűségét is felülmúlta. A psychedelic trance zenékre egy nagyon erős, jellegzetes, folyamatos basszushang jellemző, amelyet különböző ritmusok fednek át. 
  A psy-trance zene összetett, többrétegű, szintetikus ritmusokkal és magas riffekkel ötvözve. Egy-egy zeneszám alatt általában az alaphang és a zenei rétegek egymásra rakódása elér egy csúcspontot, majd ezt lebontva új ritmikai mintába kezd a basszusvonal.


     Az eredeti psychedelic trance zenék gyors, 140-150 bpm körüliek, de egyes változatai ettől eltérhetnek. Alkotói virtuális analóg eszközöket alkalmaznak. A hangsúly a szintetikus hangszíneken van, az érdekes, torzító hanghatások agycsavaró-agytekerő képzetet váltanak ki. Noha a psytrance jelentése nem változott, a zenei stílus - a hozzá tartozó technika fejlődésével párhuzamosan - nagyjából 2003-2004 körül kezdte felvenni a máig tartó hangzásvilágát.


Psy-trance válogatás 1998-ból
Psy-trance válogatás 1998-ból


A psychedelic trance zenék kialakulása


     1994 táján egyes előadók magasabb szintű, intenzív és teljes erővel csavart mintákat alkalmaztak a zenehangban. A goa trance fokozatosan változott és a ’90-es évek vége felé veszített népszerűségéből. 1998 környékén a psy-trance jellegű zenék már egyre inkább előtérbe kerültek és a következő évezredben, különösen 2002-től, szélesedett a közönségük. Bár a psytrance jelentése összefonódik egyfajta pszichikus "behúzással" hipnózissal, voltak kevésbé többrétegű, technoszerű hangzások is.
     Ugyanakkor több alváltozata is kialakult, mint a full on, a progressive, a dark, a psycore, a melodic, vagy más műfajokkal közösen a psybreaks, psychill, psybient.
     A 2000-es években többször kapcsolatba került  a progressive trance zenékkel, illetve egyes előadók együtt alkalmazták a két stílust. Az utóbbitól megkülönbözteti a nagyobb sebesség és az, hogy míg a progressive trance dallamosabb, addig a psy-trance inkább mechanikus. Az egyik ilyen psy-progressive keverék nagy 2000-es évekbeli kedvencem az Elea -tól az Alderande.


Psy-trance előadók és néhány zeneszám


     Yahel, az izraeli DJ és producer a ’90-es évek végétől kezdve tűnt fel saját lemezekkel. Az idők folyamán stílusában fellelhetőek voltak a melodic trance elemei, a deep trance ütemei, a progressive trance és természetesen az igazi psychedelic trance. Ismertebb dalai a Waves Of Sound, For The People, Intelligent Life 2000-ből, a 2005-ös Liquid Love, vagy a Soul későbbről és számos másik. 

 



     Protoculture (Nate Raubenheimer) egy Dél-Afrika-i fickó, aki jazz-t és zongorazenéket játszott, mielőtt az elektronikus zenék megszállottjává vált. Két évig hangmérnökként is tanult, ahol lehetősége volt rövid filmzenék készítésére. Első kislemeze a Superhighway Samurai volt. 
   A 2003-as New Directions c. szerzeményt ismertem meg először tőle, ez nemzetközileg is sikeres volt. Első albuma, a Refractions, olyan sikereket tartalmazott, mint az Avalon, vagy a Melody Machine. Ezt követően elindult a világba és koncerteket adott Európában, Japánban és máshol.




     Az angol Eskimo-nak is több szerzeménye megvan, ő négy psy-trance album elkészítése után más projektben is közreműködött.
     Az egyik legsokrétűbb zenét játszó és legtöbb eladást produkáló psychedelic trance duó az izraeli Infected Mushroom. Többek között gitárokat és kórust is alkalmaznak. Első albumuk, a The Gathering hozzájárult a psy-trance világméretű népszerűsödéséhez. Az ezredforduló utáni lemezeiken tovább kísérleteztek a különböző hangzásokkal és a psy-trance határait feszegetve használták más műfajok zenei elemeit. 
   2004-ben két gitáros is csatlakozott hozzájuk, majd 2007-ben egy brazil ütőhangszeres, miközben Los Angeles-be költöztek. 2007-ben egy listán a legmagasabban jegyzett psy-trance DJ-k lettek. 2012-es Army Of Mushroom című albumuk zenéjében már fellelhető a drum n bass és dubstep stílusok hangzása is.
   A francia Elea nevű duó az ambient-et és a progressive trance –t keveri a psychedelic trance –szel. Tőlük a 2009-es Stellar Connection album tetszett a legjobban, különösen a fentebb már említett Alderande című – félig progressive trance
zene.
 
 

Psytrance fesztiválok

  

Bár psytrance zenék ritkán szerepeltek a legjobb klubslágerek között, mégis kialakult egyfajta kultúra körülöttük. Psytrance fesztivál Európában, Dél-Afrikában és Ausztráliában is többször volt. Ezek időnként, s bizonyos fokig összekapcsolódnak spirituális, illetve béke mozgalmakkal is.

De kapcsolódhatnak más stílusokhoz is, amire jó példa a portugáliai Boom fesztivál, amelybe idővel bekapcsolódott a világzene és a downtempo stílusok játszása is.

2004 -től Magyarország is bekapcsolódott a psy kultúra vérkeringésébe, miáltal Dádpuszta település közelében psytrance fesztivál került megrendezésre. Az Ozoránál megrendezett művészeti fesztiválok Ozora fesztiválként híresültek el, s egy természetközeli szemléletű rendezvényként váltak a psytrance zene stílus rajongói színhelyévé.



Psy-trance zenék lista (válogatás saját kedvencekből)


OFORIA    Psycho sonic    1998
YAHEL & I.ZEN    Waves of sound (edit)    2000
ALIEN PROJECT    Aztechno dream    2002
ASTRAL PROJECTION    Chaos (Bizzare Contact remix)    2002
ASTRAL PROJECTION    Nexus    2002
D-VEI    Nation    2002
PROTOCULTURE    New directions    2003
ALIEN PROJECT    Magic    2004
ASTRAL PROJECTION    Power gen (Space Cat remix)    2004
ASTRIX    Poison    2004
ELECTRIC UNIVERSE    Meteor (2004 rmx)    2004
ESKIMO    The popcorn    2004
ESKIMO    Trills & thrills    2004
FREQ    Return to the masters (Antix remix)2004    psy-trance – progressive trance
MR. PECULIAR    De psypher (downtempo vj-mix)    2004
PROSPER    Popcorn    2004
ANNARCHY    Through my own eyes    2005 psy-trance – progressive trance
ANTIX    Quiet is the new loud    2005    psy-trance – progressive trance
APHID MOON    Nu groove    2005
ASTRAL PROJECTION    Open society    2005
ESKIMO     My rave    2005
ESKIMO    On a roll    2005
HYDROPHONIC    Above is below    2005
JUMANJI    Roll the dice (AMD remix)    2005
KILLER BUDS    Goa Bombay cartoon    2005
KRZYSZTOF RADOMSKI    Impossible rotation    2005
MENOG    Sea wall    2005
PROTOCULTURE    Oceanic    2005
SAVE THE ROBOT    Battle of the mind    2005
SILVER SURFERS    Max E flow    2005
SKI FI    Man lazer    2005
TRISTAN    Cheap & meaningful    2005
YAHEL    Creation    2005
YAHEL     Liquid love    2005     trance - psy-trance
CRYSTAL SOUND    Shmatrix    2006
DESERT DWELLERS    Higher sensory perceptions    2006
GORUMP PEYYA    Talos hypnos    2006
INTERSYS    Therapy    2006
SHAMIL    X-Files (rmx)    2006
ULTRAVOICE Vs. MICHELE ADAMSON    Electronic playground (special compact edit)    2006
ELECTRO SUN Vs. BIZARRE CONTACT    I've got the power (Cosmic Tone remix)    2007
NEUROMOTOR Vs. ELECTROCULT    Rockafricatitude    2007
QUANTUM Vs. KAVIGUITARS    Teti beti    2007
ATOMIC PULSE    New world order    2008
PSYHOLIC Feat. ANNKVIN    Sonic anomaly    2008
SOLAR SYSTEM    3 days    2008
CHROMOSOME    The spirit molecule    2008
ASTRIX    Closer to Heaven    2010
PHANATIC    Think vise (radio edit)    2011   trance - psy-trance

INFINITY    Pumping rythm (Zane rmx)    2012
INFINITY    Sub motion(Sunix remix)    2012
ELEA Surya Namaskar   2013
JUNO REACTOR    Final frontier    2013
TALAMASCA   A frenchman in Mumbai   2015
CALIFORNIA SUNSHINE   What happened   2017
TECHNICAL HITCH   Let's go faster   2019 


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet! 

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783