FOCI EB ZENÉK, DALOK

Foci eb zenék, dalok

Foci EB zenék, dalok története




Labdarúgó Európa Bajnokság zenék



Foci eb zenék, dalok világába már belemerültem egy pillanat erejéig 2012-ben, amikor kedvenc eb zenéim vettem sorra (lásd: Labdarúgó eb dalok – válogatás).
A 90-es évek előttről nem emlékszem hivatalos dalokra, ezek akkoriban jöttek divatba, s máig nagy marketinggépezet áll mögöttük. 1992 óta, s az internet világméretű elterjedésével eljutottunk oda, hogy a zenét akár a szurkolók is készíthetik. Mivel a fentebb említett cikkemben már bemutattam három foci eb (1992, 2000, 2012) dalát, ezekre nem térek ki bővebben, de a többit is pótolom most.



Foci eb zenék, dalok története


Régi Labdarúgó Európa Bajnokság zenék, dalok, 90-es évek

 
 

Az 1992-es foci eb dala még nem keltett olyan nagy feltűnést, mint a későbbiekben, de számomra mégis az egyik kedvenc volt a dallama miatt. A More Than a Game dal az egyik, amiről emlékszem erre az eb-re, a másik pedig az, hogy a „helyettesként” beugró dánok megnyerték az eb-t.

Az 1996-os labdarúgó eb hivatalos dala Simply Red –től a We're in This Together volt, azonban egy másik dal aratott nagyobb sikert. A We're in This Together inkább igényes, lágyabb hangzású dal, de nem dobta annyira fel a közönséget, mint a másik. 
Ez a másik pedig az angol labdarúgó válogatott számára írt Three Lions. A Three Lions dalt Ian Broudie írta a humorista David Baddiel és Frank Skinner –rel. A címmel az angolok zászlajára utaltak.

A Three Lions szövege visszanyúlik a régi idők – sokszor csalódott - futball emlékeire. Mindenesetre a dal olyan népszerű lett, hogy más országokban is hódító útra indult, sőt a 2010-es vb idején is újra a slágerlistára ugrott.
 
 

Foci EB zenék, dalok a 2000-es években 


A 2000-es eb dala egy igazi eurodance előadó az eurodance műfaj lefelé ívelő idejéből, E-Type zenéje, amely a másik kedvencem az eb-k történetében. A Campione 2000 igazán ütős, a mozgáshoz illő muzsika volt, bár a jelentősebb lemezlistákon sajnos nem jutott fel magasra. Erről olvashatsz bővebben a bevezetőben már említett másik cikkben.

A 2004-es portugál foci eb hivatalos dala a kanadai énekesnő, Nelly Furtado előadásában volt hallható. Bár angol nyelvű, a benne hallható kórus portugálul szólal meg. Vidám, energikus zene, a „témához” illett, s az eb -nek otthont adó országban igencsak kedvelték. Természetesen Portugáliában az első helyen végzett a lemezlistán, de a többi európai országban sem szerepelt rosszul.








2008-ban Svájc és Ausztria közösen rendezett eb-t, s a hivatalos dalt ezúttal Enrique Iglesias előadásában ismerhettük meg. A Can You Hear Me elég sok negatív kritikát kapott, többek között, hogy nem sok köze a futballhoz. Bár messze volt a 2000-es évek legjobb lemezei közé kerüléstől, elég jól szerepelt a slágerlistákon, s pozitív hangvételű volt.

A labdarúgó Európa Bajnokság zenék készítésében általában több zenész is részt vesz. A 2008-as eb hivatalos zenei dallamát a 90-es évek elektronikus tánczenei korszakában befutott Faithless tagja, Rollo Armstrong készítette. A svájci hivatalos zene Baschi –tól a Bring en hei, illetve az osztrákoknál Christina Stürmer –től a Fieber volt.
 
 

Foci EB zenék, dalok a 2010-es években 


2012-ből az Endless Summer igazán dallamos, ritmusos, életörömtől teli és fülbemászó dal, ami meg is látszott a kislemez eredményein. Ez a latin house jellegzetességeit magán viselő EB dal nagyon jól szerepelt az európai országok lemezlistáin, nálunk is nyolcadik lett, a többit pedig lásd a már említett előző cikkemben.

 

2016-os foci eb dal és zene


A 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos dala a francia David Guetta nevéhez fűződik. David Guetta különösen a 2000-es évek óta népszerű Európában, a house zene újabb felívelése következtében (lásd: A 2000-es évek house zenéje).

A 2016-os foci eb dal különlegessége, hogy Guetta 1 millió futballrajongó zenei ötleteit sűrítette össze egyetlen mixbe. A dal az előző eb-k többségéhez hasonlóan pörgő, aktivizáló, mozgásra ingerlő, s ezzel illő a labdarúgó sporthoz.




                                             



Az elkészítés módjával, s magával a zenével igyekeztek a futball érzését a felcsendülő hangokba önteni, melyet az egész Európa–bajnokság alatt hallhatnak a szurkolók. Ezzel, hogy a rajongókat is bevonták a zene létrehozásába, marketing szempontból jókora propagandát, fellelkesedést produkáltak már az európai futballünnepség előtt, ami ügyes húzás volt. 
A 2016-os foci eb dalhoz a 2015 decemberi meghirdetése utántól 2016 április 21. –ig küldhették be a rajongók saját szerzeményeiket. A This One’s for You elkészülése módjával már a jövőt idézi.
 
 

Futball EB zenék dalok a 2020-as évek

 

2020 -as Foci EB zene 2021-ben

 

A 2020-as labdarúgó Európa Bajnokság zenéjét, dalát a holland DJ, Martin Garrix, Bono, a U2 együttes frontembere és a The Edge jegyzi. A We Are The People We’ve Been Waiting For című szerzemény a 2020-as, vagy inkább 2021-es foci EB hivatalos dala.

A zeneszám előzménye már 2019 -re nyúlik vissza, amikor a lemezlovast felkeresték a kéréssel. Az amúgy futball iránt is rajongó zenész Bono -val működött együtt, de a hivatalos megjelenés 2020 helyett csak 2021 májusára tolódott. A 2020-as EB zenén Garrix hónapokig dolgozott s Londonban az alkotótársakkal együtt tökéletesítették a művet.

 

Foci eb dalok lista, labdarúgó európa bajnokságok zenéi


Towe Jaarnek, Peter Jöback - More Than a Game   1992
Simply Red - We're in This Together   1996
E-Type – Campione 2000   2000
Nelly Furtado – Forca   2004
Enrique Iglesias - Can You Hear Me   2008
Oceana - Endless Summer   2012
David Guetta – This One’s for You   2016
Martin Garrix, Bono & The Edge - We are the People We've Been Waiting For   2020 (2021)

Kapcsolódó cikk: Olimpia dalok


Ha tetszett, nyomj egy lájkot,, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783