Danubius rádió műsorvezetők, műsorok 90-es évek elején

Danubius Rádió a 90-es évek elején

Danubius Rádió a 90-es évek elején, műsorvezetők, műsorok





      Danubius Rádió műsorvezetők és műsorok tekintetében a 90-es évek elején, egy nagyon változatos zenei adó volt. Számos különböző személyiségű műsorvezetője által, sokoldalú műsorokkal és zenei kínálattal rendelkezett. Ha összehasonlítanánk az akkori zenei kínálatot a későbbiekkel – ami az előző század végére és az új évezredre kialakult – a későbbi kínálat max 10%-a (!) lehetett a réginek. 
A 90-es évek elején csak ültem a Danubius Rádiót hallgatva és sorban rögzítettem a jobbnál jobb zenei felvételeket. Mindegyik rádiós műsorvezető saját ízléssel rendelkezett (de egyik sem volt egyoldalú) így különböző zenei ízlésű emberek is egyaránt élvezhették az adásokat.
 



Danubius Rádió 90-es évek elejei műsorai



  1992-93 körül, napközben, többek között ezek a Danubius Rádió műsorvezetők voltak:
Hétfőn délután általában Búza Sándor, Bochkor Gábor, kedden délelőtt Kajárik Andrea, szerdán délelőtt Rókusfalvy Pál, délután Boros Lajos, pénteken délután Komjáthy György. Rajtuk kívül még Rónai Egon, Szabó Tamás és eleinte Geszti Péter is vezetett műsorokat, s még egy-két személy.
19 órától slágerlisták mentek, mint a Billboard, különböző nemzetközi slágerlisták, az amerikai Top 40, vagy vasárnap estefelé a Eurochart.




     Az esti sávban pedig tematikus műsorokat adtak, például különböző zenei stílusokban.
  A Danubius Rádióban a 90-es évek elején vasárnap délután 14 órától kezdődött a Kívánságműsor Húszon Túl, szombat délutánonként pedig a Tinédzser Kívánságműsor, amely később csütörtökre, 19 órára került.




Danubius Rádió műsorvezetők - Kajárik Andrea és a Tinédzser Kívánságműsor



     A Danubius Rádió a 90-es évek elején az egyik legnépszerűbb kívánságműsorral rendelkezett, a Tinédzser Kívánságműsorral. Míg a 90-es évek második felétől kezdve a kívánságműsorok a különböző rádióadókon azzal teltek, hogy az emberek ugyanazokat a felvételeket kérték, amiket amúgy is játszanak folyamatosan, itt alig volt ismétlés, mindig új és új dalokat kértek. 
Először Kajárik Andrea és Szabó Tamás vezette a Tini Kívánságműsort, később már javarészt Kajárik Andrea. Az ő hangja azóta is az egyik legkellemesebb, amit valaha hallottam a műsorvezetők közül. A Tinédzser Kívánságműsorban rengeteg máshol nem hallható és nehezen beszerezhető zeneszámot kértek és adtak le. 
A 90-es évek közepe felé – általában a kívánságműsor második órájának első felében – egy diszkós blokk is volt, amelyben nonstop adtak le egy csomó 90-es évekbeli elektronikus tánczenei felvételt. A műsor háttérzenéje a Hysterie - You're The One (Instrumental) felvétele volt.  
Kajárik Andrea műsora az egyik legnépszerűbb volt akkoriban, különösen a fiatalok körében. Mielőtt a változások, majd később a privatizáció megtörtént a Danubius Rádióban, ezt a műsort sokak nagy bánatára megszüntették. Ezzel együtt a Danubius műsorok ilyen típusú zenei rögzíthetősége is kevesebb lett.




Danubius Rádió műsorvezetői - Komjáthy György a Danubius Rádióban

    

A régi rádiós műsorvezetők 90-es évek során még nem voltak annyira korlátozva sem zeneileg, sem elvárások alapján. Élénken emlékszem rá, ahogy 1992-től vártam a péntek kora délutánokat. A kazetta bekészítve és izgatottságtól remegő ujjakkal készen álltam a felvétel indítására. Komjáthy György hihetetlen mennyiségű, máshol nem hallott zeneszámot adott le. Sosem érkezett üres kézzel és a legkülönbözőbb műfajokból is adott ízelítőt. 

Ha tudtam, hogy Komjáthy György lesz a műsorvezető – akkoriban még péntek délután és szombat reggel – tudtam, hogy újabb és újabb eurobeat slágerekkel bővíthetem a gyűjteményemet. Komjáthy György érdeme, hogy az italo disco stílus hi nrg-vel felpörgetett ága, amelyet a 90-es években eurobeat -nek neveztek, a Danubius Rádió által széles körökhöz eljuthatott. 
Ugyanis – a Petőfi Rádiót leszámítva – ezt a stílust sehol máshol nem játszották. A másik amit szerettem a régi rádió műsorvezetők közül Komjáthy Györgyben, hogy nagyon sokszínű volt, nem ragaszkodott egy-egy együtteshez, vagy stílushoz, hanem bátran nyúlt a legkülönfélébb zenékhez. 
Így előfordulhatott hogy az egyik pillanatban még a klasszikus komolyzenéhez hasonlatos, lassú, lágy művet hallottunk, a következőben pedig már egy gyors és kőkemény techno-hardcore szerzeményt. Nagyon sajnáltam, hogy később eltávozott a Danubius Rádiótól.



A Danubius Rádió elváltozása a 90-es évek második felére



     A 90-es évek közepére már több régi műsorvezető eltűnt, majd később folytatódott ez a tendencia. A Danubius Rádió átalakult, évekig nem volt főállású igazgatója, s új befektetőkhöz került, végül 1998-ra az ORTT pályázatát elnyerve, új zenei struktúrával indult. 
Ezeket a folyamatokat és eseményeket részletesebben bárki megtalálhatja az interneten, itt nem kívánok mélyebben belemenni. A lényeg az, hogy míg régebben valóban változatosak voltak zeneileg, később már csak ezt hirdették. Egyre jobban és jobban szűkítették a zenei palettát, szánalmassá vált a többi rádióadóhoz hasonlóan, amelyek szintén ismétlőgépekké váltak. A Danubius Rádió műsorvezetők száma is lecsökkent.      
Lehetséges, hogy az újabb, szigorított törvények miatt már csak a megvásárolt jogokkal rendelkezve játszhattak le zenéket, de ez a totális elsivárosodáshoz vezetett. Egy-egy előadónak az előny, ha a rádióadók játsszák a felvételeit, de így, hogy a rádióadónak kell fizetni, szinte csak azt játsszák, ami bevált és az, hogy naponta 10-szer leadják ugyanazt a 20 felvételt, már nem zavarja őket.
     Na de mindegy, a Danubius rádió műsorvezetői távoztak, az adó megszűnt – amúgy is csak halvány árnyéka volt a réginek, helyette vannak internetes adók. Manapság már egy magán zenekedvelő többszörösen nagyobb gyűjteménnyel rendelkezhet, mint amit egy rádióadó lead. Tulajdonképpen nem is értem, zenei indokból miért hallgat valaki rádiót, hiszen újat úgysem hallhat, választék nincs, helyette ott az Internet ahol bármit megtalálhat. Ma már a Youtube-on is - letölthetően - a legtöbb régi-új zenei ritkaság fent van.




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod! 



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

7 megjegyzés:

  1. Remek írás. Köszönöm, hogy megosztottad gondoltaidat.
    Én anno Békéscsabán laktam, de ha olyanok voltak az időjárási körülmények, néha én is tudtam hallgatni a Danubiust. (elég ritkán volt csak tiszta adás, kész csoda hogy eljutott Békéscsabáig). Kajárik Andrea hangja tényleg fantasztikus, emlékszem rá a mai napig. De rég is volt! Köszi mégegyszer.

    VálaszTörlés
  2. De szép idők is voltak azok, amikor még izgatottan vártam a Tinikívánságműsort és utána rongyosra hallgattam a felvett dalokat...

    VálaszTörlés
  3. A zenei paletta szűkülése biztosan nem a jogdíjak miatt történt, mivel a rádió és tv állomások általában nem dalonként fizetnek, hanem átalánydíjat állapítanak meg a számukra, emellett csak egy lejátszási listát kell küldeniük. Ezt a pénzt aztán az Artisjus oszt szétja a szerzők között (miután levette a saját "sápját")

    VálaszTörlés
  4. Egy remek gyűjteményt sikerült megmenteni az utókornak ebből az időből...

    https://www.youtube.com/watch?v=aagpMHhs-yM&list=PL46oBmDJuoQGMl3eWwY6cQMyDpCUsa4_b

    VálaszTörlés
  5. Én is a Tini kívánságműsoron szocializálódtam és emlékszem külön program volt minden csütörtökön, majd már csak minden második csütörtökön. Nem akartuk elhinni, hogy vége. A YouTube-on fent van az utolsó adás és megkönnyeztem amikor meghallgattam. Vártuk a műsort az új zenékért, mert már csak egy nap kellett a héten iskolába menni. Minden alkalommal egy komplett 90 perces kazettát vettem tele az új számokkal, rövid mixekkel. Csak itt volt hallható Max Mix, Bolero Mix, Unity Mix és ez erősen rányomta bélyegét a későbbi munkásságomra, zenei ízlésemre. Nehéz ezt felfogni, amikor egy Guglizásra van minden, hogy milyen is volt egyik műsortól a másikig hallgatni azokat a kazettákat amiket innen vettünk fel. Nem tudom elégszer hangsúlyozni mennyir hálás vagyok Kajárik Andreának, a tini korszakomért, mert ha megkérdezik mi volt abban a korszakban az egyik legjelentősebb behatás, tuti ezt a műsot mondom elsőként. Még annyi a Danubius rádióhoz, hogy emlékszem amikor Édesapám a kocsiban mondta, hogy nemsokára indul egy rádió amin jó zenék is lesznek már, igaz német nyelven megy majd a szöveg és főként nyári szezonban megy majd, de milyen jó lesz...jó is volt! Köszönjük, szép időszak volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm ezt a nagyszerű élménybeszámolót!

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783