IDM – INTELLIGENT DANCE MUSIC

IDM - Intelligent Dance Music
 IDM zene




IDM zene jellemzői


 

     Az IDM, azaz intelligent dance music kifejezést, célzottan először Alan Parry használta 1993 augusztusában, amikor elindította az IDM listát. Az intelligens tánczenét a techno egyik alműfajának is tartják, de számos más stílus – dub, ambient, minimal, abstract, experimental, breakbeat -  stílusjegyei megtalálhatóak benne.
     Az intelligent dance music elképesztően nagy hangválasztékkal kombinál, amelyet a zenei szerzők művészi pontossággal alakítanak és formálnak egységbe. Az IDM jellemzője a dob és cin hang kétféleképpen megszólaltatva és mindössze 4 időbeni egységenként. Ennek a komplex, nehezen lefesthető hangkavalkádnak egésszé összekovácsolásához, leginkább számítógépes kontrollt alkalmaznak. A zenészek jó része nem találta igazán megfelelőnek az intelligens tánczene kifejezést, ennek ellenére a stílus elnevezése megmaradt.





Az intelligent dance music kialakulása


 

     Az 1990-es évek legelején sorra keletkeztek az ambient house és ambient techno lemezek. A Warp Records Artificial Intelligence sorozatához az intelligens techno kifejezést használták. Mindezek olyan alkotások voltak, amelyek szokatlan és visszafogott jellegük miatt nem a táncklubokban, hanem inkább otthoni hallgatásra voltak alkalmasak.


 Az első Artifical Intelligence lemez 1992-ből
Az első Artifical Intelligence lemez 1992-ből


     Az intelligens techno kifejezést 1991 novemberében használták először, majd azok a zenék, amelyek az IDM alapjait lerakták 1992-93-ban jelentek meg. Nagy Britannián kívül főleg az USA-ban talált kedvező fogadtatásra az intelligent dance music, ahol IDM lemezkiadók is alakultak.
 



IDM előadók és zenék


 

     A brit LFO techno, electro, s némi house mellett kirándult olykor az IDM műfajába. Nem sokkal indulásuk után az intelligent techno-hoz sorolták őket.
     Kétségkívül Aphex Twin az egyik (ha nem a) legismertebb intelligent dance music előadó. A walesi származású férfi először 1991-ben tűnt fel lemezeivel (Analogue Bubblebath 1-2.). 1992-es Selected Ambient Works 85–92 című albumával a kritikusok elismerését is kivívta.




    Aphex Twin-re először akkor figyeltem fel, amikor az angol zenei tv gyakran játszotta az On című videoklipet 1993-ban. Az ambient-IDM hangzású, tengerparti dagályon és számos kelléken alapuló klipet nem lehet egyhamar felejteni. A szerzemény a brit lista 32. helyén landolt. A ’99-es Windowlicker esetében az electro és az intelligens tánczene keveréke olyan hatású volt, hogy a brit lista 16. helye mellett, több más országban is jól szerepelt és az amerikai tánclistán is 15. volt.  







     A manchesteri Autechre duó experimental és ambient hatásokkal keverve játszott IDM muzsikát. Az Autechre kísérleti elektronikus zenéje különös zörejekkel teli, érdekes technokrata világba vezet el, amelyben nincsen énekhang és a tánczenétől is távol áll. Először a Basscadet című videoklipből ismertem meg a zenéjüket. A csupasz, tört ütemek és a furcsa dallamok a brit lista 56. helyéig repítették ezt az alkotást. A robotszereplős, experimental jellegű Second Bad Vilbel videoklipje szintén megvan. A ’99-es Peel Session lemezük a 2. helyig jutott az albumlistán. 






     A londoni Plaid duó munkásságához több IDM lemez fűződik. 1991-es első albumuk, a Mbuki Mvuki már az intelligent dance music műfajába tartozott. Utána egy-két kislemezt leszámítva, a következő albumuk csak 1997-ben jelent meg. Tovább folytatták a munkát a 2000-es években is. A 2011-es Scintilli című albumuk már a brit album slágerlistára is felkerült.
     A Napoli Is Not Nepal formációnév mögött a Köln-i Hendryk Bayrhoffer áll, aki Hendryk Martin néven is működött. Zenéiben a hagyományos zenéket kombinálja a különféle új zenei technikákkal. 2002-es Revolv_er című albumán a jazz zene különféle kereplő hangokkal és más töredékek kombinációjával vegyül. Egyedi stílusa legközelebb a 2009-es Boredom Is Always Counterrevolutionary albumon jelent meg újra.





     Számos más előadó van még, akik intelligens tánczenét készítenek és sok előadó, amelyek más stílusok mellett készítenek ilyen zenét is.



IDM zenék ajánlatom:


APHEX TWIN    Analogue bubblebath    1991
808 STATE    Bond (album version)    1996
LFO    Shut down    1996
üNN    Three pilots    2001
NAPOLI IS NOT NEPAL    Selma    2002
LFO    Freak    2003


IDM más stílusokkal vegyítve:


DELERIUM    Awakenings    1991    IDM, ambient
DELERIUM    Barren ground    1991    IDM, ambient
DELERIUM    Rise above    1991    IDM, ambient
DELERIUM    Spere    1991    IDM, ambient
DELERIUM    Tundra    1991    IDM, ambient
APHEX TWIN    Delphium    1992    IDM, ambient
APHEX TWIN    Pulsewidth    1992    IDM, ambient
APHEX TWIN    On     1993    ambient, IDM
APHEX TWIN    Alberto Balsalm    1994    downtempo, IDM
AUTECHRE    Basscadet    1994    IDM, experimental, ambient
APHEX TWIN    Acrid avid jam shred    1995    IDM, downtempo
APHEX TWIN    Start as you mean to go on    1995    IDM, downtempo
AUTECHRE    Second bad vilbel    1995    IDM, experimental
DELERIUM    Forgotten worlds    1997    downtempo, IDM
FRIEND    Mr Tenderbender    1997    IDM, drum n bass, downtempo
APHEX TWIN    Windowlicker    1999    electro, IDM
PLAID    Eyen    2001    downtempo, IDM, leftfield
AUTECHRE    Second bad vilbel (re-edit)    2002    experimental, IDM
APHEX TWIN    Fenix funk 5    2006    electro IDM
NATHAN FAKE    You are here (four tet remix)    2007    IDM, minimal
FLAQUE    Whispers    2008    ambient, IDM


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783