Jungle zene jellemzői, fajtái, előadók, 90-es évek

Jungle zene - Ütemek a dzsungelből

Jungle zene jellemzői, fajtái, előadók, 90-es évek



      A jungle zene gyökerei a dub, a reggae, a hip-hop, a techno, sőt a breakbeat-hardcore stílusokra vezethetőek vissza.
 


Jungle zene jellemzői


     Alapja a 150-180 bpm-re felgyorsított törtütemek és egy egyszerűsített, erőteljes basszusmenet. A hangminták és szintetizátoros effektek használata mellett, több változata alakult ki.




Jungle zenék fajtái, alstílusai


 


Ragga jungle zene

       Eredete a jamaicai reggae, ezért a dub-os basszusvonal mellett reggae hangmintákat és szöveget használ, raga-muffin vokálokkal. Általában vidám hangzású zene, dancehall stílusú dalszöveggel. 1990-1995 között volt népszerű.


Hardcore jungle zene


     A korai 90-es évek rave kultúrája által befolyásolt zene, gyakori dallamos beszúrásokkal, „élesedő” vokálokkal. 1991-1995 között.


Darkcore jungle zene


     Tisztán instrumentális jungle zene, dark, minimal fókusszal, 1993-tól kezdődően.


Intellingent jungle zenék


     Az elnevezés sokkal inkább a média találmánya, mintsem az alkotóké. A többi alirányzathoz képest nem annyira az ütemekre, mint inkább az ambient-es jellegű betétekre, a hangulatra és a dallamokra összpontosít. Intelligent jungle jellegű zenéket készítettek a Moving Shadow, LTJ Bukem és a több formációnév alatt publikáló Mark & Dego páros.


jungle válogatáslemez
Vérbeli jungle válogatáslemez 1995-ből


A jungle zene kialakulása

 
     Ha az elnevezés eredete után kutatunk, egészen a messzi múltba kell visszamennünk. Duke Ellington az 1920-as, 1930-as években saját, The Jungle Band –nek titulált együttesében afrikai zenei motívumokat, dobolást használt. Az általa képviselt ritmikus hangzást akkoriban gyakran hívták dzsungelzenének.

     Az előadók közül Rebel MC használta először a jungle kifejezést. A jungle zenék eredete Nagy-Britanniába vezethető vissza, először főként a feketék körében volt népszerű.
     Az igazi jungle stílus leginkább két londoni DJ nevéhez fűződik. Grooverider és Fabio szokatlan ritmus-patterneket alkalmazva ragga és dancehall elemeket vittek a zenébe, miközben a sebességet is megnövelték. Az így kialakult hangzás eltért a többi rave irányzattól így 1992-től már egy teljesen új stílusról beszélhetünk.

 



A jungle zenék fejlődése

 
     A szokásos hardcore-breakbeat ütemek feldarabolásával létrejött új hangzást, jungle (junglist, junglism) zenének kezdték nevezni 1992-93-ban. A műfaj 1994-ben lett igazán népszerű, olyan lemezeknek köszönhetően, mint az M-Beat feat. General LevyIncredible, valamint A Guy Called GeraldBlack Street Technology. Mindaddig a jungle zenék többségét főleg kisebb adókon és kalózrádiókon játszották, de 1994-re a népszerűség áttörte a korlátokat. A sikerek folytatódtak 1995-ben, például GoldieTimeless című nagylemeze az angol eladási listák élére jutott.
     A 90-es évek közepére egyre inkább egy átmenet képződött, amelynek következtében kifejlődött a drum n bass stílus és előtérbe került.







Jungle előadók 90-es évek (1992-1995) - néhány szóval

 
     A jungle kezdeti sztárjai a média segítsége nélkül futottak be, s miután ’94-re a jungle zenék egyre népszerűbbek lettek, már amaz kereste őket.
     Goldie, a Reinforced kiadónál, lemezborítók tervezésével kapcsolódott először a jungle-vel. Majd más neveken jelentek meg saját zenei lemezei, mígnem 1993-ban a Metalheads néven alkotott Terminator (1992) és folytatása meghozta az elismerést számára. A fémes hangzású hardcore-jungle felvétel során először alkalmazott time-streching eljárást. Az első albuma, saját nevén, a Timeless volt, amely a jungle és a drum and bass keveréke.
     Grooverider és Fabio 1988-tól 1993-ig, csütörtök esténként a Rage nevű partikon működött DJ-ként. A lemezjátszókkal és keverőkkel, felpörgetve és kísérletezve a zenével, lerakták a majdani jungle zene alapjait. Ezeknek a partiknak világszerte híre ment, s Goldie is az ő hatásukra választotta az irányzatot. Sőt A Guy Called Gerald - aki acid-house -zal kezdett 1988-ban – szintén tőlük kapta a motivációt jungle típusú zenék készítésére.




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783