Olimpia dalok – Hivatalos olimpia zenék

Olimpia dalok, hivatalos olimpia dalok

Olimpia dalok – Hivatalos olimpia zenék


Olimpia dalok, zenék


      Olimpia dalok, hivatalos olimpia zenék nem mindig voltak, de amióta először kitalálták, hagyománnyá vált. Ugyanez a jelenség elterjedt a futball Eb hivatalos zenéjében, valamint a foci VB -k zenéiben is. Érdekes megfigyelni, az idők során milyen sokrétű és mennyire eltérő jellegű dalok lettek a nyári hivatalos olimpia zenék. Az alábbi összeállításban az 1976-os nyári olimpiától a mai olimpiák hivatalos daláig utazunk az időben.


Hivatalos olimpia dalok



Olimpia dal 1976

Montreal – René Simard - Bienvenue à Montréal
     René abban az évben még csak egy 15 éves Quebec-i srác volt. Ezzel az alkotással nem sokat foglalkozott a közvélemény, és a zenei szakma sem, a dal sikertelen lett.




Olimpia dalok - 1980


Moszkva - Tõnis Magi (és Tukhmanov David és Robert
Rozhdestvensky) – Olympiada

    Tõnis Magi népszerű észt énekes volt, és ez a dal az egyik legnépszerűbb előadása. A Moszkvai olimpia zenei szimbólumaként nyilvántartott dal után nem csoda, ha az egész Szovjetunióban kedvelt énekes lett.


 

 


Olimpia dal 1984



Los Angeles - Giorgio Moroder Feat. Paul Engemann ‎– Reach Out

    Moroder – akiről már a Popzenei filmzenék 2. részében is írtam - komponálta ezt a dalt és Paul Engemann volt az énekes. Amerikában a Billboard listáján csak 81. volt, de Németországban 1. helyet ért el és Svájcban is 2. lett a lemezlistán.

 
 


     Egy másik dal – amely ugyanehhez az olimpiához fűződik, és ismert (volt akkoriban) - Sérgio Mendes – Olympia dala.



Olimpia dalok, zenék 1988


Szöul – Koreana – Hand in hand
     Ezen olimpiának hajszál híján magyar vonatkozású dala volt (lásd bővebben: Távol-keleti témák a 80’-as évek popzenéjében), végül mégis a Giorgio Moroder által komponált Hand in hand lett a hivatalos zene. A négytagú koreai Koreana együttes által énekelt kiváló dal, már megjelenése pillanatától kezdve nagyon népszerűnek bizonyult Kelet-Ázsiában.

Koreai és angol nyelvű változata is van, világszerte 12 millió példányban adták el, valamint 17 különböző ország slágerlistájának élmezőnyében szerepelt.
 

 






Olimpia dal 1992


Barcelona - Freddie Mercury & Montserrat Caballé – Barcelona
     Ennek érdekessége, hogy a dalt már 1988-ban kiadták, amikor is az azonos nevű album nem volt igazán sikeres. A ’92 –es barcelonai olimpia miatti újra megjelenés már sokkal több vevőre talált.



Olimpia dalok 1996


Atlanta – Gloria Estefan – Reach
     A dalt Gloria Estefan és a slágergyáros dalszerző Diane Warren írta. A spanyol nyelvű verzióban számos más híres énekes működik közre. Legjobb helyezéseit Kolumbiában (1.), Spanyolországban (2.), és a Billboard dance ill. latin listáin (2.) érte el.  
   A másik dal Celine Dion - The Power of the Dream című zeneszáma volt, amelyet a nyitóünnepségen adott elő. Ez Japánban aranylemez volt, és a USA Today minden idők második legjobb olimpia dalának nevezte.

 


Olimpia dal 2000


Sidney – Tina Arena & Sydney Children's Choir – The Flame

    
Míg abban az évben a foci EB miatt az E-Type dala volt a sláger, a Föld másik oldalán egy énekesnő minden addiginál nagyobb nézettséget kapott. Tina Arena egy ausztrál énekesnő, szövegíró és musical színész, aki számos zenei díjat és elismerést kapott pályafutása során. Bár Amerikában kevésbé ismert, hazájában rendkívül népszerű.


Olimpia dal 2004


Athén – Björk – Oceania
     Az izlandi énekesnő különleges avant-garde dala leginkább az énekhangra épül. A szokatlan dal pozitív fogadtatásra lelt a szakmai kritika részéről, bár a közönséget tekintve nem volt nagy visszhangja.



Olimpia dalok 2008

Peking - Liu Huan and Sarah Brightman – You And Me
     Ez a dal sokak szerint az egyik legjobb és legmeghatóbb téma az olimpiai zenék történetében. Az olimpiai szlogen „Egy világ, egy álom” és a dal „Te és én” arra utalt, hogy az olimpia megszünteti a társadalmi, nemzetiségi, nyelvi határokat.
   A Beijing Welcomes You felvétel pedig távol-keleti előadók közös dala kínai nyelven, mely azóta is nagyon népszerű arrafelé.


Olimpia dal 2012

London - Muse – Survival
     Ez évben a brit Muse együttes symphonic rock jellegű dala lett a befutó. A Survival-on kívül még négy másik dal is készült – más előadók révén – az olimpiai játékokra. A ’94 óta működő Muse számára nagy lehetőséget jelentett nemzetközileg is, amikor június végén a BBC rádiójában először leadták a zenét. A klasszikus motívumokkal kezdődő zeneszám az énekkel kezdődően, fokozatosan vált át a Muse-ra jellemző hangzásra. A gitárjáték és a kórus ötvözése teszi teljessé a művet.
     Sokan meglepődtek azon, hogy pont a Muse Survival dalát választották a 2012-es olimpia hivatalos dalának, Anglia azonban döntött.

Mivel úgyis úton-útfélen az eredeti verziót játsszák mindenhol, íme egy remix:
Muse - Survival (Noisy Mustard Remix)









Olimpia zenék 2016


Rio - Triaguinho, Projota - Alma e Coração (Soul and Heart)

Egy szamba sztár és egy rapper együttműködésének eredménye ez a zeneszám, amely az olimpiára való lelkesítést volt hivatott képviselni.



Olimpia dalok, zenék 2020, 2021


A 2021-ben megrendezett 2020 -as olimpia hivatalos dala a Colourful, melyet japán előadók adnak elő.



 Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

4 megjegyzés:

  1. Szia!
    A 2000-es Sydney-i olimpia záró ceremóniáján egy kislány énekelt egy gyönyörű dalt, miközben felemelkedett a stadion közepén! Tudnál segíteni benne, hogy ki volt ő? Sajnos, nem találom a neten, pedig szeretném megszerezni az a dalt!
    Köszi, Icu

    VálaszTörlés
  2. Ezen a linken található a lista a 2000-es záróünnepségen hallható felvételekről:

    http://olympicceremonies.wordpress.com/2000-sydney-closing-ceremony-music-list/

    Alábbi linken pedig a teljes záróünnepség felvétele van. A felvétel alatt - ahol a leírás van, kattints a Több Megjelenítése -re és ott található a felvétel összes dalának listája. Az is mellette van, hányadik perctől meddig, így remélhetőleg be tudod azonosítani, melyik volt az.

    http://www.youtube.com/watch?v=ycpijYPuO0I

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kár, hogy link nem link :(

      Törlés
    2. Igen, sajnos. Nem lehet beállítani, hogy a hozzászólásoknál is linkként jelenjenek meg a linkek. Így marad az átmásolás betűről-betűre. :(

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783