Techno zene hatása, ágai, élmény – És akkor jött a techno

Techno zenék 1. - És akkor jött a technooo!!!

Techno zene hatása – És akkor jött a techno



Techno zene hatása



Techno zene hatása a legerősebb a 90-es évek elején volt. Bár már a 80-as évek végére kialakult az alapja, csak a 90-es években hódította meg igazán a világot. 1992 -őt írtunk. Az előző év gyenge volt számomra zenei szempontból. A nyolcvanas évek általam kedvelt diszkó, szintipop és italo zenéi már elvesztek a múlt ködében, az eurodance pedig még csak gyermekkorát élte. A klasszikus elektronikus zenék sem voltak sehol, az akkori lagymatag zenék pedig hidegen hagytak.


Techno zene élmény


Akkor érkezett egy szó: techno. A nagy zenei unalomban egyszer csak fény hasított az éjszakába. Egy hatalmas csattanás. Nagyon mélyről valami földöntúli robajlás kezdődik. Iszonyatos erők gyűlnek. Fokozatosan elindul egy robosztus dübörgés, amelybe beleremeg minden. Az ütem egyre nagyobb energiával, egyre gyorsul. 
Kőkemény ritmusok kezdenek játszani egymással és frenetikus mérkőzést produkálnak. A stroboszkóp ezerrel villog, a magas frekvenciában alig látni. Hihetetlen érzés. A legkisebb sejtedig beleborzongsz, lüktető energialöketek járják át az aurádat és... leomlik minden korlát.

Techno zene. Úgy kellett már mint egy falat kenyér. Mit nekem a tötyörgős, unalmas, semmitmondó zenécskék. Nem aludni akarok, hanem felébredni! A techno zenék hatása egy teljes zenei korszakot ébresztett fel mély álmából. Eleinte misztikus köd vette körül, alig-alig hallhattam. És ez nagyon erős vágyat ébresztett. Erő, dinamika, sebesség, kőkemény ütemek, pörgős ritmus. Ez aztán megmozgatta az embereket!


techno lemez 1992
Egy bődületes techno lemez 1992-ből
 

Országunkban a techno zenék 1992-ben még csecsemőkorukat élték. Pedig a techno zene már több éve létezett külföldön. Ott ücsörögtem a rádió mellett és azt vártam, hátha becsússzan egy-egy darab. És néha megtörtént, főleg a Danubius Rádió műsoraiban. Végigjártam a lemezboltokat és érdeklődtem.

-Techno? -Mi az? – kérdezték.

Úgy adódott, hogy azon évben a családdal Németországban is jártam és ott is körülnéztem egy nagyvárosban ez ügyben, nem sok sikerrel. Holott a techno egyik hazája volt Európában, bár van egy érzésem, hogy ott sem volt annyira széles körben közismert ’92 nyarán. Azt azonban megtudtam, hogy az ottani diszkókban rendesen nyomják a stílust.



Techno előadók



Magyarországon a diszkók többségében néhány techno zene lejátszásra került egy éjszaka alatt, nem kis sikerrel, de a tömeg még nem volt hozzászokva. 1992-ben jöttek a legjobb techno zenék és slágerek, azonban egy részüket csak utólag tudtam rögzíteni. Még most is végigfut a hátamon a hideg az emlék hatására, amikor meghallottam a Technostar robotikus hangjait az éterben és elindult a Telstar c. zeneszám. Jött a Hyena és egy kőkemény feldolgozása a komolyzenének: Back to Bach. Az L.A. Style hatásos szintetizátorritmusai még a holtakat is felkeltették volna.

A techno zenék éledtek, és jöttek a sztárok. Németországból egy markáns egyéniség, az U96 formáció a Das Boot című filmzenei klasszikus feldolgozásával a slágerlisták élvonalába repítette a kemény techno -t. Hollandiából pedig érkezett a 2 Unlimited, amely techno és technodance zenékkel tört be az élvonalba, mielőtt áttért volna az eurodance hangzásra.



A techno zene ágai


A techno zene óriási hatással volt a kilencvenes évek elektronikus zenei világára. Alfajai jöttek létre, mint az IDM, a minimal techno, az acid techno, a hard techno és keveredett más stílusokkal is, létrehozva a breakbeat-techno-t, vagy éppen a technodance -t.

Az igazi techno korszaka 1991-és 1993 közé tehető. Ezután is jelen volt, de valamelyest háttérbe szorult az újonnan felkapott zenei áramlatok mögött. Rengeteg mai stílus alapjai vezethetőek vissza rá.

Alább a Trilithon 1991-es klipjét tekintheted meg.


 


 

Techno zene hatása

 
Aki úgy gondolja a techno zenék monoton, fárasztó alkotások, amelyek rideggé teszik a lelket, nem ismeri a stílust, vagy keveri egynémely mai utód műfajjal. A techno zenék keményen dübörgő, de dallamos, ritmusos, élénk ütemváltásokra képes művek. A kilencvenes évek elején számtalan sikeres alkotás született. A zenék hatásait tekintve a techno zene hatása mozgásra serkentő, ébresztő, munkára, vagy sportra ösztökélő zene.
A techno zene már a nyolcvanas évek vége felé kialakította alapjait Amerikában, majd termékeny talajra lelt Európában, különösen Németországban. Mellőle indult útjára a kilencvenes évek első felében a hardcore, ez a brutális gépzenei ág, amely Hollandiában vert nagyon erős gyökeret.
De ne vágjunk a dolgok közepébe, a techno zenék történelmét, kialakulását, saját élményeimmel fűszerezve, és az alstílusokat is bővebben kifejtem a cikksorozat által, amelynek bevezető részét olvashattad eme pillanatokban.
Készülj fel és ülj a techno zenei időgépbe amely csodálatos pillanatokba fog repíteni a elkövetkező cikkekben!


Folytatás: A techno kezdetei



Ha tetszett, oszd meg másokkal is!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

5 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm ezt a remek áttekintést és összefoglalót!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik a blogod.Tenyleg sok hasznos infokat gyujtottel az altal hogy hobbi, raadasul sok emberke okosodhat...mert szerintem nem eleg csak radiobol halgatni egy zenet, annal tobbrol kell szoljon, elet stilus, emlekek, mit hoz ki belolunk es milyen lelki valtozasokat fokoz bennunk... :)
    Koszi meg 1x!!!
    Karesz, Nagyvaradrol

    VálaszTörlés
  3. Hol van ma már ez a remek, lendületes stílus :(
    Itthon már sok-sok éve nem hallani sehol sem Techno zenét! :(

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783