Szintipop zenék 1977-1980 – Synthpop kialakulása, kezdetek

Synthpop 1.rész - A kezdetek (1977-1980)  

Szintipop zenék 1977-1980 – Synthpop kialakulása



A synthpop vagy magyarosan szintipop a hetvenes évek második felében alakult ki az akkor divatos disco, new wave és elektronikus stílusok mellett. Olyan popzene, amelyben a szintetizátor alap a domináns. Lásd: Szintipop zenei stílus


Szintipop kialakulása kezdetek, első slágerek 1977 -től


Giorgio Moroder volt az egyik, aki a diszkózenébe erőteljesebb szintetizátor hangzást vitt. Közreműködött Donna Summer I Feel Love zeneszámánál, valamint saját From Here to Eternity alkotása szintén ebbe az irányvonalba sorolható. Ezek még 1977-ben készültek és a disco hangzásában, de már előrevetítették az elektronika komolyabb bevonását ebbe a világba.

A Kraftwerk 1977-es Trans Europa express c. albumán az electro felvételek mellett már találhatók synthpop zenék is. Az igazi nagy sikert a szintipop stílusban a The Model (vagy németül Das model) lemezük hozta 1978-ban. Egyben ez az első szintipop dal amely kedvenceim sorába tartozik. Érdekessége, hogy az angol változat 1981-ben újra megjelent és 1982 elejére az angol kislemez lista első helyére jutott.




 


Az angol zenész, Robin Scott projektje az M 1979 es Pop Muzik c. zeneszáma a szintidallamokat viszi bele a diszkózenébe. Ez az alkotás a brit kislemez listán a második helyig jutott, azonban az amerikai Billboard -on az első helyig kapaszkodott fel.



Szintipop zenék a 70-es évek végén


Szintipop zenék 1979


A hetvenes évek végén és az évtizedfordulón Japánban az elektronikus, majd synthpop zenét is játszó Yellow Magic Orchestra került előtérbe. Cyberpunk szerű, többnyire angol nyelven írt dalszövegeikkel hamar ismertté váltak nemzetközi színtéren is. Egyes kislemezeik az amerikai vagy a brit slágerlistákra is felkerültek, így Európában és az USA-ban is turnéztak.

A brit OMD (Orchestral Manoeuvres In The Dark, O.M.D.) együttestől az Electricity (1979) volt az első, ami tetszett. A dalnak külön érdekessége, hogy noha soha nem ért el magas helyezést és nem volt sláger, mégis az egyik legnépszerűbb zeneszám tőlük. 
1980-ban jelent meg az Enola Gay, amely valami hihetetlenül fülbemászó dallamú szintipop sláger. Bár hazájában csak a nyolcadik helyig jutott, Portugáliában, Franciaországban és Olaszországban első helyezést ért el a lemezlistán.



 


1979-ben Svédországban a Secret Service piacra dobja első kislemezét, az Oh Susie -t szintipop zenei hangzásban. Hazájukban első helyezett lett és több európai országban, valamint Ausztráliában és Dél-Amerikában is slágerré vált.

Ugyanebben az évben született Jon & Vangelis dala az I Hear You Now, amely a nyolcadik helyet szerezte meg a brit listán. A The Buggles lemeze a Video Killed the Radio Star 16 (!) ország kislemez listáján jutott az első helyre. A Russel Mulcahy által rendezett videoklip pedig két évvel később (1981 augusztus 1.) az akkor induló amerikai Music TV legelső klipje volt.

Na mármost, ez a zeneszám sokkal inkább pop rock stílusú mint synthpop, de egyes oldalak ide (is) sorolják. Mindenesetre nekem az I Love You (Miss Robot) c. zeneszám tetszett tőlük, amely már hangzásban inkább szintipop.



Szintipop zenék 1980


Amikor először hallottam a Visage együttes Fade To Grey számát, a francia női hangok miatt azt hittem egy francia együttes. Valójában egy londoni csapat.

A különös, „nyújtott” hangzású, vontatott és elgondolkoztató zeneszámot gyorsan megkedveltem. Ez volt a második kislemezük. 1980 novemberében jelent meg, és a következő évben Németországban és Svájcban is első helyezett lett, a brit listán pedig nyolcadik.



 


Ez idő tájt bukkant fel a Spandau Ballet is, tőlük a To Cut A Long Story Short –ra emlékszem. Az egyébként új romantikusnak tartott csapatnak ez a dala pillanatok alatt a brit top 5-be jutott még 1980-ban.

Szintén angol a new wave és synthpop zenét játszó Ultravox. Egészen 1979-ig John Foxx volt az együttes frontembere, de miután szólókarrierbe kezdett, Midge Ure vette át a szerepét. Ő már részt vett a korai Visage együttesben és 1979 áprilisában csatlakozott az Ultravox -hoz. 
Érkezésével változott a hangzás és a közönség is – részben a new romantic irányába fordultak - és új löketet kapott a csapat. Az 1980-as megjelenésű Vienna kislemezként brit lista második helyéig jutott, az azonos nevű album pedig a harmadik helyet érte el, de Hollandiában első lett. A Vienna videóját is Russel Mulcahy rendezte az új filmes technikákkal. 




Szintipop zenék lista 1977-1980 (saját válogatás)


KRAFTWERK    Europe Endless    1977
KRAFTWERK    Les mannequins (original extended French remix)    1977
KRAFTWERK    Showroom Dummies    1977
KRAFTWERK    The Hall of Mirrors    1977
KRAFTWERK    Neonlicht    1978
KRAFTWERK    The Model    1978
PLASTIC BERTRAND    Tout petit la planete    1978
JAPAN    Quiet Life (12" mix)    1979
JON & VANGELIS    I Hear You Now    1979
O.M.D.    Electricity    1979
SECRET SERVICE    Oh Susie    1979
BUGGLES    I Love You (Miss Robot)    1980
O.M.D.    Almost    1980
O.M.D.    Enola Gay    1980
O.M.D.    Messages    1980
O.M.D.    Red Flame White Light    1980
PHIL LYNOTT    Yellow Pearl    1980
SPANDAU BALLET    To Cut a Long Story Short (short long mix)    1980
ULTRAVOX    Vienna    1980
VISAGE    Fade to Grey    1980
YELLOW MAGIC ORCHESTRA    Multiplies    1980



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783