Szintipop zene stílus, együttesek - egy korszak zenéje

Synthpop - Egy korszak zenéje

Synthpop - Szintipop zene, egy korszak zenéje




SZINTIPOP ZENE (SYNTHPOP)


Szintipop zene stílus jelentése


A szintipop zene – vagy angolosan synthpop – stílus jelentése szintetizátor alapú popzene. Bizonyos szempontból a popzene, és az elektronikus zene keveredése, bár egyes oldalak a new wave részeként tartják számon. Különösen Nagy Britanniában tört az élre már a hetvenes évek vége felé az elektronikus zene populárisabb válfajaként.


Szintipop zenék, életérzés

 
Dübörgő szintetizátorok, rövid hajú fiatalok, komor hangvétel, elképesztő dallamok. Harsány, erőteljes szintik, komoly tekintetek, egy korszak életérzése. Baljóslatú hangulat, elszánt emberek, technokrata hangzásvilág. Emberek ezreit megmozgató dalok és koncertek, a 80-as évek nosztalgiája. Hatalmas erő, mély hang, kemény ritmusok és egy életre belénk ivódó zeneszólamok.




Mindig beleborzongok, valahányszor újra hallom ezeket az örök életű balladákat, életerőtől duzzadó ritmusokat. Lepereg előttem a nyolcvanas évek világa, átvisz egy másik dimenzióba, visszavonhatatlanul magával ragad.

Oly sok kedvencem van ezen korszakból és stílusból, hogy mindet be sem mutathatom. Míg a diszkó zene inkább a fizikai testre hat és mozgásra ingerel, a szintipop továbbvisz, mély érzéseket kelt, különös hangulatokat hoz elő.

Ha a hangzását tekintjük, a szintipop zene kezdeti korszakában hideg, borongós és gépies volt, majd a nyolcvanas években fokozatosan populárisabb dallamok és diszkósabb ütemek is beleolvadtak, miáltal összetettebbé és tágabbá vált.
 
 

Szintipop együttesek, 70-es, 80-as évek


Németországban a Kraftwerk az elektronikus és electro zenéi mellett 1977-78-ban megjelent lemezein már sorban tűntek fel a vokált is tartalmazó synthpop zeneszámok. Eleinte a new wave mellett még alig volt feltűnő a stílus, majd Angliában felbukkant a Human League, Japánban a Yellow Magic Orchestra (Y.M.O.) és az USA -ban is megjelent a hangzás.


Szintipop előadók


 
Az évtizedfordulóra aztán sorban alakultak a szinti együttesek: Buggles, Visage, Ultravox, Sparks, Soft Cell stb. Ekkoriban jött létre Liverpoolban az O.M.D. (Orchestral Manoeuvres In The Dark), jelentős képviselőjeként a stílusnak és évtizedeken át képes volt az eladási listák élmezőnyét megostromolni.

Szintén Angliában megalakult a mindmáig egyik legnépszerűbb szintipop együttes, a Depeche Mode. Ők egy korszak emblémái, hatalmas tömegeket és fiatalok millióit mozgatták meg sajátos zenéjükkel. Ha a Kraftwerk volt az egyik, amely a későbbi detroiti techno ősalapjául szolgált, akkor a Depeche Mode a másik. 
A légkalapácstól elkezdve mindenféle más fémes és kevésbé fémes hangot is felhasználtak műveik elkészítésénél, amely addig nem volt megszokott. A 90-es évekre azonban változott a stílusuk, onnantól fogva már nem beszélhetünk náluk a klasszikus synthpop -ról.

A szintipop zenék a nyolcvanas évek elején voltak a csúcson, a stílusban játszó együttesek világszerte nagy sikereket értek el. Valamivel finomabb hangzással és fülbemászó refrénekkel jelent meg a new romantic -nak nevezett hangzás (nem azonos a romantikus zenékkel), amely egy sor zenekar zenéjében fellelhető, mint pl. a Duran Duran.



 
 

Legnépszerűbb szintipop együttesek Anglia, Németország, USA 

 
Az USA-ban bizonyos fokig a new wave alműfajának tekintették a szinti pop -ot, de technopop -nak is nevezték. Egy halomra való új együttes jelent meg a nyolcvanas évek első felében, úgymint: Yazoo, Tears For Fears, Thompson Twins, New Order, Bronski Beat, Eurythmics stb.

A Liverpoolban létrejött Frankie Goes To Hollywood 1984-re Európában és az USA-ban is az egyik legfigyelemfelkeltőbb együttes lett slágereivel. Ők gyakran alkalmaztak a szintik mellett gitárt is és ez különös színezetet adott alkotásaiknak.

Németországban ugyanakkor berobbant az Alphaville és sorban gyártotta a nagy szintipop zene slágereket. Dallamaikat egész Európa és Amerika is megismerte és megkedvelte.
 
A 80-as évek legjobb filmjei közül rengeteg aláfestése szinti pop jellegű volt.

Az évtized közepére egy londoni duó hatolt a köztudatba, és a következő években tarolt a kislemezlistákon. A Pet Shop Boys fülnek is kellemes, mégis pörgő szintipop zenéjét az egész világon kedvelték. Sok dala a legnépszerűbb popzenék sorába került.

A másik népszerű duó az Erasure, amely különös, dallamos, táncos és néha vicces szintiszólamaival nagy figyelmet keltett. Ők még a stílus hanyatlása idején, a kilencvenes évek elején is a csúcson tudtak maradni, úgy, hogy nem változtattak nagyobb mértékben a hangzáson.
 




 


Szintipop zene - egy korszak zenéje véget ér

 
A vidámabb, pörgősebb elektronikus tánczenei zenék előretörésével a háttérbe szorult az addigi szintetizátoros popzene és a keményebb, ritmusosabb techno és house stílusok léptek a helyébe. Azonban a 2000-es évek elején ismét előkerült a hagyományos szintipop hangzás és újra több együttes kezdett muzsikálni ebben a műfajban.

Mivel borzasztó sok együttes és sláger van a synthpop/szintipop műfajban és rengeteg a kedvencem, ezzel a stílussal több részben foglalkozom időrendi sorrendben. Ha úgy tetszik, ezt tekintheted a szintipop bevezető részének.


Folytatás: A kezdetek




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783